fredag 9 januari 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Rod Taylor

Alfred Hitchcock må vara världens bästa regissör, men allt han gjorde var inte bra. En av de Hitchcockfilmer jag aldrig riktigt gillat är FÅGLARNA från 1963. Jag vet inte riktigt varför jag inte gillar den här filmen, men det är nog bara så att den inte funkar.
Den manliga huvudrollen i FÅGLARNA gjordes av Rod Taylor, och nu har han dött - han skulle fylla 85 på söndag. Taylor var australier och påbörjade sin filmkarriär i hemlandet 1951, då han spelade med i något som heter INLAND WITH STURT. Redan 1954 återfanns han i USA, då medverkade han i TV-serien STUDIO 57.
Sedan rullade det på med en lång rad TV-serier och långfilmer. Han syntes till exempel i James Dean-filmen JÄTTEN och i ett avsnitt av THE TWILIGHT ZONE. 1960 fick Rod Taylor sitt stora genombrott i och med att han innehade huvudrollen i George Pals TIDSMASKINEN. Samma år åkte han till Italien och medverkade i svärd & sandal-filmen LA REGINA DELLE AMAZZONI, som i USA kallades COLOSSUS AND THE AMAZON QUEEN.
1961 gjorde Taylor en röst i DE 101 DALMATINERNA och tog sig an huvudrollen i TV-serien HONG KONG. Efter FÅGLARNA gjorde han en handfull filmer tillsammans med Doris Day, en av dessa har den strålande svenska titeln SPION I TROSOR. Han var hård i nyligen bortgångne Joseph Sargents THE HELL WITH HEROES, han figurerade i Antonionis ZABRISKIE POINT, ENTER THE DRAGON-regissören Robert Clouses VITTNET ÄR KALLT, Duccio Tessaris krigsraffel JÄRNGÄNGET och i floppen TRADER HORN från 1973.
Tittar vi på 1980-talet hittar vi bland annat ett avsnitt av TALES OF THE UNEXPECTED och en återkommande roll i MAKTKAMP PÅ FALCON CREST, och vi får verkligen inte glömma bort att Rod Taylor 1988 kom till Sverige och spelade mot Christopher Lee och Heinz Hopf i Arne Mattssons MASK OF MURDER.
På 1990-talet blev det bland annat några avsnitt av MORD OCH INGA VISOR och WALKER: TEXAS RANGER, och 2007 medverkade han i fågelrysaren KAW; man gissar nog inte fel om man tror att han fick rollen på grund av sin roll i FÅGLARNA.
Rod Taylor gjorde sin sista roll år 2009. Då spelade han Winston Chrchill i Quentin Tarantinos INGLOURIOUS BASTERDS.
ROD TAYLOR
1930 - 2015
R.I.P.

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar