måndag 26 januari 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Demis Roussos

 
Det finns ett par artister jag förknippar med min barndom; artister man sällan hör talas om nuförtiden och vars skivor mina föräldrar brukade spela när vi åt middag på fredag- eller lördagkvällar. En av dem är Mireille Mathieu. En annan är Demis Roussos - och nu har Roussos dött. Uppgifterna om hans födelsedatum går dock isär. Enligt Aftonbladet dog han på morgonen den 25:e januari, dagen efter att han fyllt 69. Enligt Wikipedia föddes han den 15:e juni 1946, medan IMDb vill ha det till den 15:e juni 1947. Således var han 67 eller 68 ...

Demis Roussos föddes i Egypten, men hans far var grek och det var i Grekland Demis påbörjade sin karriär som sångare. Tillsammans med bland andra Vangelis ingick han i Aphrodite's Child; ett progressivt rockband jag inte vet om jag hört - jag har aldrig varit mycket för progressiva rockband. Som soloartist blev Demis Roussos dock gigantisk - på mer än ett sätt - under 1970-talet. Han fick ett flertal hits med låtar som "Forever and ever" och "Goodbye" - men det första jag tänker på när jag hör Roussos namn, är Janne "Loffe" Carlsson. Loffe hade en underhållningsprogram på lördagar, i vilket han hela tiden hojtade "Eller hur!" till publiken, som svarade "Ja!". När Demis Roussos var gäst skulle han göra det samma, och hojtade flera gånger "Elle oh!" till den muntra publiken.

Demis Roussos figurerade även på soundtracken i en rad filmer. Han samarbetade med Vangelis och minsann om han inte medverkade på scoret till BLADE RUNNER, något jag inte hade en aning om. Då var det svårare att undvika hans bidrag till Aldo Lados sleaziga rape & revenge-epos NIGHT TRAIN MURDERS, eftersom låten "A Flower's All You Need" spelas under både för- och eftertexter, vilket känns rätt bisarrt och opassande.

1985 befann sig Roussos ombord på ett flygplan som kapades av palestinska terrorister. Det dröjde flera dagar innan han släpptes. Samma år kom boken "Banta och håll dig smal", författad av sångaren tillsammans med Veronique Skawinska. Jag skrev ovan att Roussos var gigantisk på mer än ett sätt - och jo, karln var även väldigt, väldigt tjock. På 1980-talet lyckades han banta bort 50 kilo, och resultatet blev denna bok.

... Enligt en vän finns det ytterligare en grekisk bantningsbok av Roussus. Den är lika tjock som Roussos själv var - och innehåller bara blanka sidor.


Jag kan fortfarande fyllas av ett nostalgiskt välbehag när jag hör Demis Roussos' hits och hans ljusa stämma.

Nu noterar jag att Aftonbladet har ändrat åldern till 68 år i sin artikel och plockat bort stycket om att det skulle vara dagen efter hans födelsedag.
DEMIS ROUSSOS
1946/1947 - 2015
R.I.P.

2 kommentarer:

ctail sa...

Själv visste jag ingenting om Roussos musik mer än just att det är han som ylar i bakgrunden när Deckard ger sig ut för att fjället han hittat i Leons badkar kommer ifrån. Jag tänkte på det precis häromdagen när jag såg att restaurang Stereo vid Dockan hade ställt fram ett av hans skivomslag på hyllan.

Pidde Andersson sa...

Jag har förstås sett Blade Runner åtskilliga gånger, men har aldrig noterat detta. Men! Min flickvän har faktiskt aldrig (!) sett filmen! Jag planerar att visa den för henne så snart som möjligt.

Skicka en kommentar