måndag 12 januari 2015

TOPPRAFFEL! sörjer: Brian Clemens

När jag var barn tyckte jag att det oftast var något lite märkligt och sterilt över brittiska TV-serier. De var alltid lite mer kalla och stela än amerikanska dito. Detta berodde till stor del på att interiörscener sköts på video, medan exteriörerna oftast filmades på 16mm, och på förstås på att dialogen var mer välartikulerad.
Men det fanns undantag - till exempel de serier som skrevs och/eller producerades av legendariske Brian Clemens, som nu har gått bort i en ålder av 83 (lika gammal som Anita Ekberg!). Clemens var mannen bakom världens bästa TV-serie någonsin: SNOBBAR SOM JOBBAR.
Brian Clemens började att skriva manus 1957. Det handlade om för mig helt okända serier som THE NEW ADVENTURES OF MARTIN KANE, WHITE HUNTER, THE VISE, THE MAN FROM INTERPOL, en TV-version av THE INVISIBLE MAN, och långfilmer som THE BETRAYAL, THE DEPRAVED, A WOMAN POSSESSED, WEB OF SUSPISION, och ytterligare en stor mängd grejor. Den tidigaste film med manus av Clemens jag sett, är en billig version av THE TELL-TALE HEART - den är numera i public domain och finns på Internet. Jag har även sett några reprisavsnitt av DANGER MAN, det vill säga ETT FALL FÖR JOHN DRAKE med Patrick McGoohan, en serie som ursprungligen sändes 1960-62. Jag har nog även sett något avsnitt av THE BARON.
Men under 1960-talets andra halva började Brian Clemens även producera - och det är nu klassikerna dyker upp, de glassiga, coola och kultförklarade TV-serierna. Vi pratar om saker som THE AVENGERS - en serie SVT faktiskt gav sig på att visa på 60-talet under titeln TVÅ SLÅR TILL. Dock fick de sluta med det redan efter två avsnitt - serien ansågs vara alldeles, alldeles för våldsam för svenska folket! Uppenbarligen var de som klagade fullkomligt dumma i huvudet.
THE CHAMPIONS från 1968 tror jag inte visats på svensk TV, den köpte jag när den släpptes på DVD i England. En fräsig serie om några människor som får superkrafter och bildar ett agentteam. 1971 kom så SNOBBAR SOM JOBBAR, och 1972 THE PROTECTORS med Robert Vaughn.
En engelsk TV-serie som skrämde skiten ur mig när jag var barn, var THRILLER - en serie med fristående rysare. Under min karriär som filmskribent har jag fått många frågor från folk i min ålder om en film som chockade dem på 70-talet, den handlade om en galen mördare som jagade en tjej i ett höghus. Filmen heter "I'm the girl he wants to kill" och är ett avsnitt av THRILLER - och i en av rollerna syns Anthony Steel, som var gift med - just det - Anita Ekberg.
Vidare skrev Clemens avsnitt av tuffa DE PROFESSIONELLA, av BERGERAC, REMINGTON STEELE, minsann, och FADER DOWLINGS MYSTERIER.
Flera av de engelska TV-serier Clemens jobbade för kom från ITC, och de gjordes alltid på 35mm film och var påkostade - och skilde sig därför från övrig engelsk TV. De var glassiga och underhållande.
Några långfilmer Brian Clemens skrev manus till är BLIND TERROR med Mia Farrow, Hammers DR JEKYLL OCH SYSTER HYDE, SINBADS FANTASTISKA RESA, Disneys THE WATCHER IN THE WOODS. En plump i protokollet är att han stod för storyn till HIGHLANDER II ...
Brian Clemens regisserade bara en enda gång. Det skedde 1974 med Hammers CAPTAIN KRONOS - VAMPIRE HUNTER, som han även stod för manuset till.
År 2010 tilldelades Brian Clemens en medalj (OBE; Officer of the Order of the British Empire) av drottning Elizabeth.
BRIAN CLEMENS
1931 - 2015
R.I.P.
-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar