tisdag 23 december 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Joseph Sargent

Mannen som gjorde den bästa Hajenfilmen; HAJEN 4, har dött i en ålder av 89 år. Joseph Sargent hette egentligen Giuseppe Danielle Sorgente och började sin filmkarriär framför kameran. Som skådespelare syntes han i småroller i HÄRIFRÅN TILL EVIGHETEN och i TV-serier som THE LONE RANGER, PETER GUNN, KRUTRÖK, THE TWILIGHT ZONE med flera.
Fast Sargent var mest känd som regissör. Han debuterade bakom kameran 1959 med en långfilm som hette STREET-FIGHTER och som inte har med några andra filmer med den titeln att göra. Sargent regisserade mest för TV och lång bakom mängder av TV-serieavsnitt och TV-filmer. Han filmade LASSIE, BRÖDERNA CARTWRIGHT, KRUTRÖK, MANNEN FRÅN U.N.C.L.E., FLICKAN FRÅN U.N.C.L.E., STAR TREK, THE FUGITIVE, KOJAK och mycket annat.
På bio kunde man se filmer som ETT FALL FÖR U.N.C.L.E. och U.N.C.L.E. OCH BRÖDERNA STILETTO, vilka var hopklippta av TV-avsnitt. Andra långfilmer av Sargent är THE HELL WITH HEROES, COLOSSUS: THE FORBIN PROJECT, THE MAN, och filmen som är hans mest kända och berömda; PELHAM 1-2-3 KAPAT.
Burt Reynolds innehade titelrollen i bilåkarrafflet KÖRT HÅRT, MCKLUSKY!, Gregory Peck toppade GENERALEN, och 1983 regisserade han antologiskräckisen MARDRÖMMAR. 1987 kom så HAJEN 4, som blev Joseph Sargents sisa bioproduktion. Därefter regisserade han bara en farlig massa TV-filmer - och inga du hört talas om. Inte jag heller. Han gjorde sin sista film år 2008.
Joseph Sargent är den regissör som kammat hem flest Emmypriser för sina TV-produktioner.
JOSEPH SARGENT
1925 - 2014
R.I.P.
-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar