torsdag 4 december 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Giulio Questi

När jag samlade film som värst på 1990-talet fanns det två holy grails jag aldrig trodde att jag någonsin skulle få se i helt oklippt skick. Den ena var Boarne Vibenius' THRILLER - EN GRYM FILM med Christina Lindberg. Den hittade jag och mina polare först i den svenska, hårt nerklippa bioversionen, eftersom den släppts på hyrvideo en gång i tiden, och några år senare dök den plötsligt upp i komplett version. Ett ytterligare några år fanns den tillgänglig på DVD.
Den andra filmen var Giulio Questis spaghettiwestern DJANGO, KILL ... IF YOU LIVE, SHOOT! från från 1967, en mytomspunnen film. Enligt ryktet var det den mest våldsamma western som gjorts, den hade kortats direkt efter premiären, sades det, och sedan dess gick det inte att uppbringa en komplett version. Själv fick jag en kopia på den kraftigt kortade, svenska hyrkassetten (i vilken den mexikanske skurken Sorrow kallades Zorro i den svenska texten). Föga anade jag då att det i framtiden skulle komma ett videoformat som hette DVD och att vi skulle få hela DJANGO, KILL i tjusigt skick.
Efter att ha gjort några kortfilmer var DJANGO, KILL kommunisten Questis långfilmsdebut. Det är en synnerligen märklig och bisarr film; en av mina favoritwesterns - och dess våldsamma rykte är överdrivet. Jo, visst är den brutal och blodig, men filmen är så surrealistisk och konstig, att chockeffekten förtas. Någon Django figurerar inte i filmen; namnet lades till för att rida på Franco Nero-figuren Djangos popularitet. Tomas Milian spelar en namnlös man som i filmens inledning skjuts och begravs - men kravlar ur graven. Det har spekulerats i om han bara var skadskjuten eller om han återuppstår från de döda. Han tar sig till en besynnerlig stad som terroriseras av ett gäng homosexuella cowboys iklädda likadana svarta kläder (fascistskjortor) och någonstans i staden finns en gömd guldskatt.
Beryktad, tidigare bortklippt scen ur Django, Kill!
Filmen hade faktiskt biopremiär i Sverige 1968 som DJANGO KILL - DÖDA FÖR GULD, enligt Statens Medieråds hemsida gjordes inga klipp och versionen som visades var en timme, 50 minuter och 55 sekunder lång. Den oklippta, amerikanska Blu-rayversionen varar en timme och 57 minuter, medan IMDb listar den som 100 minuter lång.
1968 kom den bisarra giallon DEATH LAID AN EGG, som i Sverige släpptes som DÖDEN LÄGGER ÄGG. Huvudrollerna i denna innehades av Gina Lollobrigida, Jean-Louis Trintignant och Borstahusens stolthet Ewa Aulin. Dessa tre hamnar i en kärlekstriangel mot bakgrund av en kycklingfarm där man experimenterat fram kycklingar utan huvud och ben, eller vad det nu var - det är längesedan jag såg filmen, jag minns bara att allting var väldigt konstigt. Jag gissar att filmen är full av politisk symbolik.
Dessa är de enda filmer av Giulio Questi jag har sett. 1972 gjorde han en skräckfilm som heter ARCANA, och därefter regisserade han enbart filmer för TV, samt ett gäng kortfilmer, 2011 filmade han för sista gången.
Gina Lollobrigida och söta fröken Aulin.
Giulio Questi var känd som en argsint, vresig regissör, och igår, den tredje december, avled han, 90 år gammal.
GIULIO QUESTI 
1924 - 2014
R.I.P. 

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar