torsdag 20 november 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Mike Nichols

Michael Igor Peschkowsky har dött, 83 år gammal. Fast vi känner honom bättre som Mike Nichols, vilket blev hans namn efter att han sju år gammal flytt från Nazityskland tillsammans med sina föräldrar. Under sin tid som student på Chicagos universitet ingick han i en komikergrupp vilken tydligen var så pass rolig att de lyckades roffa åt sig en grammy för en skiva.

Mike Nichols filmografi som regissör är minst sagt imponerande. Han gjorde inte sådär jättemånga filmer, men majoriteten är välkända - och många av dem är klassiker.

Han regidebuterade 1966 med VEM ÄR RÄDD FÖR VIRGINIA WOLF?, med Elizabeth Taylor och Richard Burton i huvudrollerna. Den tog hem hela fem Oscars och var nominerad till ytterligare åtta. 1967 kom Nichols troligen mest kända och mest populära film; MANDOMSPROVET med Dustin Hoffman och Anne Bancroft. Nichols fick en Oscar för besväret. För bara ett par veckor sedan stod jag i ett kök på Hisingen och lyssnade på dess ledmotiv; "Mrs. Robinson" med Simon & Garfunkel, medan det stektes pannbiff - eller vad det nu var som tillagades. Vi kan säga att det var pannbiff för enkelhetens skull. Eller "padde", som jag sa när jag var liten.


Art Garfunkel återkom som skådespelare i MOMENT 22 som kom 1970, och minsann om Garfunkel inte visade upp sin frisyr även i nästa film; KÖTTETS LUST, som kom året därpå. I denna spelade han mot Jack Nicholson, Ann-Margret och Candice Bergen.


Ytterligare filmer är OPERATION ALPHA, TANGO FÖR TRE - med Nicholson igen - och Meryl Street Dramat SILKWOOD. Nu är vi inne på 1980-talet, då Nichols fortsatte med I LUST OCH NÖD (Nicholson och Streep igen), POLARNA PÅ CAMP BILOXI med de då populäre Matthew Broderick, och WORKING GIRL med trion Melanie Griffith, Harrison Ford och Sigourney Weaver.

PÅ 1990-talet fick vi se Meryl Streep igen i VYKORT FRÅN DRÖMFABRIKEN efter Carrie Fishers bok, Harrison Ford dök upp igen i FALLET HENRY, Jack Nicholson grimaserade hejvilt i varulvsdramat WOLF, Robin Williams spelade huvudrollen i THE BIRDCAGE - LÅNTA FJÄDRAR, som var en nyinspelning av den franska FÅR JAG PRESENTERA: MIN MAMMA, HERR ALBIN, vilken i sin tur byggde på pjäsen LA CAGE AUX FOLLES - som ju även blev musikal, och John Travolta innehade huvudrollen i SPELETS REGLER.


På 2000-talet blev det inte så mycket för Mike Nichols; förutom ett par grejor för TV, regisserade han bara GOOD VIBRATIONS, CLOSER och CHARLIE WILSON'S WAR, som kom att bli hans sista film.

Mike Nichols hann även med att medverka som skådespelare i några TV-serier och kortfilmer, men nu har han begett sig till den stora filmstudion ovan molnen.

MIKE NICHOLS
1931 - 2014
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar