fredag 14 november 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Leigh Chapman

Kvinnor ritar bara serier om mens - och kvinnliga manusförfattare skriver bara filmer om mobbade tjejer som mår dåligt.


Sedan har vi undantagen.


Kolla in kalaskexet på bilderna här ovan och under. Damen heter Leigh Chapman och har tyvärr nu gått bort, 75 år gammal. Hon var manusförfattare till film och TV - och antagligen världens raffigaste sådan. Dessutom sa hon coola saker som att hon aldrig skulle klara av att skriva en chick flick och att jo, hon skulle kunna skriva en kärleksfilm - men i så fall skulle flera rollfigurer i den dö.


Chapman började sin karriär som sekreterare på en skådespelaragentur. Tack vare detta fick hon småroller i filmer och TV-serier. Man kunde se henne i serier som BURKE'S LAW, MCHALE'S NAVY, DR KILDARE, flera avsnitt av MANNEN FRÅN U.N.C.L.E. och i THE MONKEES, samt i filmer som DAGS FÖR HÄNGNING (1964) och DE PROFESSIONELLA (1966).

Leigh Chapman sålde sitt första manus 1964, det var till ett avsnitt av BURKE'S LAW. Därefter öste hon ut manus till serier som MIN VÄN FRÅN MARS, MISSION: IMPOSSIBLE, THE WILD WILD WEST och THE MOD SQUAD.


När det gäller långfilmer var den här damen rejält cool. Hon skrev ett treatment till filmen som blev blaxploitationklassikern TRUCK TURNER med Isaac Hayes. Hon skrev manuset till DIRTY MARY, CRAZY LARRY, som hette LÄSKIGA MARY, KNÄPPA LARRY på bio i Sverige - ett bilkrascharraffel från 1974 med Peter Fonda och Susan George.

Hon skrev även STEEL (1979) med Lee Majors, och se på fan om det inte var hon som skrev det på sin tid ohemult populära ninjaspektaklet THE OCTAGON med Chuck Norris!


Hennes två sista manus var till pilotavsnittet och ytterligare ett avsnitt av WALKER, TEXAS RANGER - som ju även den hade Chuck Norris i huvudrollen.


Världen behöver fler kvinnor som Leigh Chapman!

LEIGH CHAPMAN

1939 - 2014

R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar