tisdag 18 november 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Ken Takakura

Efter 147 roller för film och TV har den japanske skådespelaren Ken Takakura gått och dött, 83 år gammal.
Ken Takakura? Och vem är det? utbrister kanske någon. Jamen, herregud! Honom minns vi ju alla från klassiker som Kôdo nanasen metoru: kyôfu no yojikan, Ankokugai no kaoyaku: juichinin no gyangu och inte minst Abashiri Bangaichi: Daisetsugen no Taiketsu. Nej, nu skojar jag såklart. De här titlarna är säkert välkända i Japan, men för oss i väst är Takakura mest känd för sina roller i Robert Aldritchs SJÄLVMORDSPATRULLEN; ett krigsraffel i djungelmiljö, i Sydney Pollacks gangsterraffel YAKUZA - BLODETS BRÖDRASKAP, med Robert Mitchum i huvudrollen, och kanske framför allt som polis i Ridley Scotts BLACK RAIN.
Takakura filmdebuterade 1956 och gjorde sig snart populär som tuffing i mängder av japanska yakuzafilmer. Bland dessa finns en film som heter JINGI NAKI TATAKAI och som kom 1973, i väst fick filmen den tuffa titeln BATTLES WITHOUT HONOR AND HUMANITY och den generade en väldig massa uppföljare.
1973 spelade Takakura också titelrollen i GOLGO 13 (se bilden högst upp), en film baserad på en populär manga, och som senare blev en lika populär animérulle. Serien om lönnmördaren Golgo 13 produceras tydligen fortfarande, den påstås vara Japans äldsta ännu utkommande serietidning, och figuren har även förekommit i en TV-serie och i en rad spel.
1992 mötte Takakura självaste Tom Selleck i MR. BASEBALL, en film som i Sverige fick den synnerligen bisarra titeln (håll i er) EN BUFFEL I TEHUSET. Filmen handlar om en amerikansk baseballspelare som hamnar i Japan, där han självklart inte kan anpassa sig och istället tokar till det.
Under 2000-talet skar Ken Takakura ner på arbetstakten och medverkade bara i ett par filmer. En av dessa var Zhang Yimous ATT RIDA ENSAM I TUSEN MIL.
KEN TAKAKURA
1931 - 2014
R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar