söndag 16 november 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Glen A Larson

Som bekant är ju alla fullkomligt besatta av TV-serier idag, TV-serier har fått hög status och det påstås att TV nu är bättre än någonsin, att formatet är milsvida överlägset långfilmen.
Detta stämmer förstås inte. TV är inte bättre idag. TV var bättre förr. I synnerhet om det stod "Created by Glen A. Larson" och/eller "A Glen A. Larson production" i för- och eftertexter.
Glen A Larson är ingen göteborgare, utan Amerikan - och nu har han gått bort, 77 år gammal.
På 1950-talet sjöng Larson i en popgrupp som hette The Four Preps. Han tröttnade dock på att turnera och började istället att skriva manus för TV-serier. 1966 sålde han sitt första manus till, det var till ett avsnitt av den legendariska serien THE FUGITIVE med David Janssen, och sedan rullade det på. Många av de TV-serier jag gillade som barn och tonåring hade skapats av Larson, som ofta lät sig inspireras av populära biofilmer - serierna var lätt maskerade varianter av filmerna.
Ben Murphy och Pete Duel i Alias Smith and Jones.
1971 kom ALIAS SMITH AND JONES, en westernserie jag verkligen älskade när jag växte upp - och denna var förstås en variant på BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID. Fast som barn hade jag inte sett eller ens hört talas om filmen med Paul Newman och Robert Redford. En annan film jag heller inte hört talas om, var Don Siegels COOGANS BLUFF från 1968 med Clint Eastwood som en polis från Arizona som hamnar i New York. Larson byggde om detta koncept till MCCLOUD (1970-1977), med Dennis Weaver som cowboysnuten som hamnar i storstaden. 1975 kom avsnittet "Park Avenue Pirates" med Barbi Benton som popsångerska i fara. Dagen efter att avsnittet visats i Sverige köpte jag Barbi Bentons singel "Ain't That Just the Way".
Dennis Weaver som McCloud.
Glen A Larson låg också bakom den i USA ohemult populära THE SIX MILLION DOLLAR MAN, men den visades inte på svensk TV när jag växte upp - dock fascinerades jag av all reklam för den och alla leksaker jag som utomlands. BATTLESTAR GALACTICA gick inte heller på svensk TV, men pilotavsnittet och några andra avsnitt biovisades.
Vad vi däremot fick se på svensk TV var något jag vill minnas kallades DUBBELDECKARNA här. I vart annat avsnitt löste bröderna Hardy ett brott, medan Nancy Drew - det vill säga Kitty - dök upp i vart annat. BATTLESTAR GALACTICA var en väldigt dyr TV-serie, inspirerad av STJÄRNORNAS KRIG, men den blev något av en flopp. För att ta vara på alla modeller och effekter lät Larson återanvända dem till BUCK ROGERS IN THE 25TH CENTURY, piloten gick upp på bio i Sverige, och senare visade SVT några avsnitt. Då tyckte jag att serien var otroligt cool - men när jag nyligen såg om piloten konstaterade jag att den är rätt ... vissen.
Ytterligare serier av Larson är SIMON & SIMON, som SVT visade, QUINCY, som väl gått på någon kabelkanal, AUTOMAN, som alla tyckte var hur frän som helst, och så har vi en av 1980-talets främsta TV-skapelser, mustaschdeckaren MAGNUM med Tom Selleck. En serie som är som balsam för själen. Det är alltid lika trevligt att titta på MAGNUM.
Det var även Larson som skapade NATTENS RIDDARE med David Hasselhoff och en talande bil, idag är den nog mest känd under originaltiteln KNIGHT RIDER. På 1990-talet dök Connie Sellecca upp i P.S. I LUV U, och på senare år har Larson varit inblandad i de nya versionerna av KNIGHT RIDER och BATTLESTAR GALACTICA.
Detta är bara några av de program Glen A Larson var inblandad i, och han hann även med att regissera en handfull avsnitt av olika serier, och i egenskap av gammal popmusiker skrev han musik till ett gäng serier.
Vad de flesta av de här TV-serierna har gemensamt, är att de är robusta. De har oftast sympatiska och karismatiska skådisar i huvudrollerna, alltid klämmiga signaturmelodier, och självklart sköts de på 35mm-film, vilket alltid ser bra.
GLEN A LARSON
1937 - 2014
R.I.P.

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar