tisdag 18 november 2014

Bio: Varje gång jag ser dig

Foton copyright (c) Lucky Dogs
Den brasilianska ungdomsfilmen VARJE GÅNG JAG SER DIG är en förlängd version av en kortfilm från 2010 av samme regissör; Daniel Ribeiro. Huvudrollen innehas i båda versionerna av Ghilherme Lobo.
Unge herr Lobo spelar tonåringen Leonardo, som är blind sedan födseln - Lobo är dock inte blind på riktigt. Leonardo är lite mobbad i skolan; han går i en vanlig klass med seende, men han umgås mycket med grannflickan och klasskompisen Giovana (Tess Amorim), som verkar vara lite kär i honom.
Men så anländer en ny kille till klassen; Gabriel (Fabio Audi). Leonardo fattar tycke för Gabriel och på en fest fattar Gabriel mod och pussar Leonardo på munnen. Därefter blir det inte så mycket mer, eftersom klassens Snygga Tjej hela tiden limmar på Gabriel. Leonardo blir ledsen, han tror att Gabriel inte vill veta av honom.
VARJE GÅNG JAG SER DIG är en sådan där film som anses som viktig, eftersom den tar upp HBTQ-frågor. Tja, det är kanske möjligt att den är viktig - men framför allt tycker jag att den är slätstruken och oengagerande.
Alla medverkande ungdomar ser ut som grekiska gudar. De är dessutom ungefär lika okarismatiska som gamla grekiska statyer och besitter samma personlighet - åtminstone Leonardo och Gabriel. Gabriel är en riktigt trist typ, men han anses väl vara söt.
Det tänder aldrig till, storyn lyfter aldrig, det blir aldrig spännande, aldrig romantiskt och det är inte det minsta roligt. Ribeiros film känns som något specialgjort för att visas upp för skolklasser och på ungdoms- och HBTQ-filmfestivaler, men jag har svårt att tänka mig att det finns någon publik för filmen på den "vanliga" repertoaren.
Jag satt även och undrade över vissa detaljer i filmen - som det faktum att Leonardo går i en vanlig klass. Hur funkar det? Han sitter i ett hörn med en dånande skrivmaskin för blindskrift, men han kan ju inte läsa det som står på tavlan och i läroböckerna. Han följer med på en exkursion, men hans lärare plockar plankton åt honom. Är det vanligt att blinda går i klasser för seende? Kärleken må vara blind, men ...
Filmen kan sammanfattas som behjärtansvärd och tråkig.
(Biopremiär 21/11)

-->

0 kommentarer:

Skicka en kommentar