onsdag 15 oktober 2014

Bio: A Walk Among the Tombstones

Foton copyright (c) Scanbox

Nu kommer vi att ha dem på bio samtidigt: de två hårdaste gubbarna i filmbranschen just nu. Denzel Washington är stenhård i THE EQUALIZER, och här kommer den synnerligen sammanbitne Liam Neeson som Matthew Scudder, privatdeckare utan licens, i A WALK AMONG THE TOMBSTONES, efter en roman av Lawrence Block, mig veterligen inte översatt till svenska.

Scudder har tidigare spelats av Jeff Bridges i Hal Ashbys 8 MILJONER SÄTT ATT DÖ från 1986, en på sin tid rätt omtalad thriller. A WALK AMONG THE TOMBSTONES är den tionde av hittills sjutton böcker om hjälten, och när filmatiseringen börjar är det 1991. Scudder är en försupen New York-snut, som sitter och krökar på en bar när några rånare plötsligt störtar in. Scudder drar sin picka och sätter efter våldsverkarna. Han skjuter ner dem ute på gatan, men en av Scudders kulor träffar en förbipasserande pojke som dör. Scudder kastar då in polisbrickan.

Ett gäng år senare besöker Scudder ofta Anonyma Alkoholister och försöker vara en bättre människa, men blir motvilligt övertalad av en heroinlangare att leta upp dennes fru som kidnappats. Scudder vägrar först, men efter att ha fått veta hur de sadistiska kidnapparna dödat kvinnan trots att de fått pengar, blir det dags att åter plocka fram skjutjärnet och leta upp psykopater.
Handlingen i denna deckare är märkligt ... basic. Det är lite tunt. Mycket till deckargåta blir det inte heller, eftersom vi tidigt får veta vilka kidnapparna är. Vad vi däremot inte får veta är varför de här två männen beter sig som de gör, varför de kidnappar, torterar och mördar folk. Det känns nästan som att Block, eller filmens manusförfattare, tycker att detta är onödig information. Eller så glömde han bort att få med motivet i manuset.

Scott Franks film är inte riktigt helgjuten. Bitvis är den lite avslagen. Som helhet känns den som ett avsnitt av en TV-deckare - till och med som en brittisk TV-deckare; det är lite grått, tempot är lugnt, här finns inga flashiga extravaganser. Bitvis är det dock lite arty och inspirerat. Fast det är inte direkt en dålig film. Liam Neeson är bra som Matthew Scudder och i vanlig ordning är han stenhård. Förr tyckte jag alltid att Neeson var en trist, charmlös träbock, men jag har ändrat inställning sedan hans karriär fick en nytändning och han förvandlades till tough guy i actionfilmer och thrillers. Jag gillar att förtexterna inleds med "LIAM NEESON in" och så titeln.
I den här filmen får Scudder hjälp av en liten hemlös, streetsmart kille som brukar sova på biblioteket - där han även läser böcker. Grabbens medverkan känns inte helt lyckad och amerikanska recensenter har påpekat att han inte alls pratar som en streetsmart, hemlös New York-grabb från tiden då filmen utspelar sig. Jag tyckte nog mest att han var lite fånig, onödig och i vägen för handlingens gång.

Jag har alltså flera invändningar mot A WALK AMONG TOMBSTONES, men det här är en film man mycket väl kan klämma en vissen kväll utan att bli alltför besviken. Och jag skulle inte ha något emot att se Liam Neeson återkomma i fler Matthew Scudder-raffel.

... Men nu fick jag lust att se om 8 MILJONER SÄTT ATT DÖ!(Biopremiär 17/10)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar