torsdag 16 oktober 2014

Bio: Bröllopskaos

Foton copyright (c) Noble Entertainment

Nu blir det franskt här på TOPPRAFFEL!

Det är inte varje dag vi får se en fransk komedi på bio i Sverige. Eller en fransk publikfilm rent allmänt. Jag och en kollega brukar ofta diskutera detta - det faktum att vi nästan aldrig får se icke anglosaxiska länders stora, inhemska biosuccéer på bio, knappt ens på DVD, i Sverige. De europeiska - eller asiatiska för den delen - filmer som går upp på bio här är i de allra flesta fall tyngre art house-rullar. Filmfestivalvinnare, Oscarskandidater och så vidare. Sällan det som fått fransmän, tyskar, spanjorer att gå man ur huse. Nästan aldrig franska actionfilmer, thrillers och komedier.

... Men här har vi en komedi. Ja, inte bara det - här har vi en fantastiskt rolig komedi! En film som borde få svenska folket att gå man ur huse. Så skedde när EN OVÄNTAD VÄNSKAP gick upp i Sverige för två år sedan, den rullade för fullsatta salonger väldigt länge. I annonserna för BRÖLLOPSKAOS jämför man med just EN OVÄNTAD VÄNSKAP - men BRÖLLOPSKAOS är en betydligt bättre och roligare film än den tidigare succén, som var rätt tillrättalagd och överskattad.

Philippe de Chauverons film handlar om vad grannarna kallar "Benettonfamiljen" - detta beroende på familjens alla (hud)färger. I centrum står Claude och Marie Verneuil (Christian Clavier och Chantal Lauby), ett katolskt par med väldigt traditionella (och franska) värderingar. De har fyra vackra döttrar, och det enda Claude och Marie vill, är att flickorna ska gifta sig med trevliga, katolska pojkar. Detta har hittills inte skett: tre av döttrarna är gifta ... med en jude, en muslim och en kines! Claude och Marie försöker hålla skenet uppe, men det går inte så bra.

Men så berättar yngsta dottern Laure (Elodie Fontan) att hon hittat en kille - och inte nog med det: han är katolik. De blivande svärföräldrarna blir överlyckliga! Men så får de träffa Charles (Noom Diawara), killen ... och han visar sig vara afrikan. Då uppstår filmtitelns utlovade kaos. Än mer kaotiskt blir det när brudgummens föräldrar anländer.

BRÖLLOPSKAOS är fruktansvärt rolig. Det är en film om fördomar, smygrasism och kulturkrockar, och filmen får väl anses vara synnerligen aktuell i dagens samhälle. Att den utspelar sig i Frankrike innebär att allting skruvas åt ytterligare en aning, eftersom (nu är jag fördomsfull här) fransmän har en tendens att vara ännu mer förstoppade och traditionsbundna än vi här uppe i norr.

En scen fick mig att haja till. Claude och Charles farsa André (Pascal N'Zonzi) tillbringar en blöt kväll på stan och passerar ett konditori. Där stövlar den överförfriskade André in och vill köpa en "tête-de-nègre", pekar på bakverket, och expediten förklarar att de heter "chokladbollar". "Tête-de-nègre" är alltså franska för negerbollar - och inte nog med att jag inte hade en aning om att bakverket finns i Frankrike, jag visste inte heller att de tydligen haft en negerbollsdebatt de med och döpt om bollen till "chokladboll". André står på sig och blir mer och mer upprörd, han skriker att han vill ha sin "tête-de-nègre" medan omgivningen blir alltmer besvärad.

Det är också kul när de olika svärsönerna driver med Claude och Marie och till exempel slänger ur sig att det kommande barnbarnet nog ska få ett traditionellt muslimskt förnamn, vilket chockar det hårt prövade katolska paret.

Det här är skitkul. Se nu till att BRÖLLOPSKAOS blir den publiksuccé den förtjänar att bli!

(Biopremiär 17/10)

3 kommentarer:

Håkan sa...

Vilket fiasko! Vi som uppnäst har trott att negerbolls/chokladbolls debatten endast kan inträffa i PK-Sverige!
I övrigt så avhandlas negerbollar/chokladbollar bäst i Sunes Sommar!

Pidde Andersson sa...

Ha! Jag hade rätt!
... Angående Sunes sommar. Diskuterade detta häromveckan och försökte komma på vilken film det var och jag gissade på Sune. Tack!

Lotta la Francaise sa...

Bakverket tête de nègre (så kallades de ännu i slutet på 80-talet när jag bodde i Paris trots att själva n-ordet var helt passé och ansågs olämpligt redan då) är faktiskt inte riktigt samma sak som våra chokladbollar. Det rör sig om en stor, rund maräng som doppats i choklad och därefter rullats i chokladströssel. Jag smakade den aldrig trots att jag många gånger var sugen på det - tyckte det kändes pinsamt att behöva beställa vid disken med hjälp av det där förfärliga namnet. Kanske skulle jag äntligen prova nu när man tydligen kan använda en annan benämning?

Skicka en kommentar