tisdag 21 oktober 2014

Bio: Blixten och det magiska huset

Bilder copyright (c) Lucky Dogs
Animerade familjefilmer i 3D står numera som spön i backen, och det brukar vara Pixar, Disney, Dreamworks och något amerikanskt bolag till som dominerar. Då och då dyker det upp europeiska konkurrenter - men de är i de allra flesta fall så taffliga och/eller trista att jag i skrivande stund inte kan komma på ett enda exempel.
BLIXTEN OCH DET MAGISKA HUSET är en belgisk film. Minsann! Förvisso är den riktad mot den amerikanska marknaden, förtexterna är på engelska (medan dialogen dubbats till svenska), historien till och med utspelas i USA - men det är en belgisk rulle i regi av Jeremy Degruson och Ben Stassen. Vad har Ben Stassen på sig när han går på fest? Värsta stassen! Stassen har tidigare gjort den rätt vissna SAMMYS ÄVENTYR. (Där kom exemplet jag inte kom på här ovan)
Till en början heter Blixten ingenting. Han är en liten kattunge som blir kvarglömd när ägarna flyttar. Det dröjer inte länge innan han hittar ett stort, kusligt spökhus andra djur verkar rädda för. I huset bor en skojig trollkarl tillsammans med sina käcka husdjur och ett gäng små mekaniska, levande skapelser trollkarlen har uppfunnit. Det åskar och blixtrar ute, så den vänlige trollkarlen ger kattungen namnet Blixten.
Men alla är inte vänliga i den här filmen. Trollkarlen hamnar på sjukhus. Då dyker dennes elake brorson upp - och det enda han är ute efter är att sälja den enorma kåken för stora pengar. Således är det dags för Blixten att tillsammans med övriga djur agera hjälte. Slemma typer tar sig in i huset och så blir det spänning och jakter och grejor.
Handlingen i den här filmen är inget speciellt. Det är en sådan där story jag som vuxen glömmer bort samtidigt som jag ser på filmen. Jag reagerade på att det ibland blir ovanligt våldsamt, med onda bovar som skjuter och har sig.
Men jag kan inte göra annat än att påpeka hur flott och välgjord filmen är - för det är den! Figurdesignen är betydligt bättre än genomsnittet, populära filmer som ICE AGE-serien tycker jag har direkt ful figurdesign, och det är inte krystat och konstigt som i Disneys flygplansfilmer - eller BILAR för den delen. BLIXTEN OCH DET MAGISKA HUSET är synnerligen vältecknad.
Vad som också imponerar är 3D:n. Belgarna har minst sagt tagit vara på teknikens möjligheter och det känns verkligen som att sitta alldeles intill en scenkant, på vilken djur och människor springer omkring, medan fåglar flyger ut i salongen. Jag är rätt trött på 3D, det brukar sällan tillföra något, men i det här fallet var det häftigt.
Vad som också överraskar är valet av musik till ett par scener. Vad spelas när Blixten hittar huset och försöker ta sig in? Jo, "Lovecats" med The Cure! Och när han bekantar sig med de boende och de tokar omkring, då hörs "House of Fun" med Madness. Inspirerat! Vem hade väntat sig detta i en ny barnfilm?
Betyget nedan är snällt.(Biopremiär 24/10)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar