tisdag 2 september 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Stan Goldberg

Den amerikanske serietecknaren Stan Goldberg har dött, 82 år gammal. För många är nog namnet Goldberg helt okänt, medan han i vissa andra kretsar är legendarisk - beroende på sin långa, väldigt långa, karriär på Archie Comics; förlaget som ger ut Acke.
Stan Goldberg började att jobba med serier 1949, då han frilansade åt Timely Comics, förlaget som kom att bli Atlas Comics - och som slutligen döptes om till Marvel Comics. Han var ansvarig för färgläggningen av serierna, men han ritade även en och annan serie; det blev skräckserier, men främst humorserier. Under en period låg han bakom Millie the Model.
1969 lämnade Goldberg Marvel för att jobba för Archie Comics - och där stannade han kvar i hela fyrtio år! Förutom de olika Acketidningarna, och de är ju hur många som helst, gjorde Goldberg serier om Sabrina the Teenage Witch, och 1994 tecknade han den märkliga serien i vilken Acke möter The Punisher. Karln var alltså närmare 80 när han gjorde sina sista Ackeserier.
Under sin karriär hann Goldberg även med att jobba med Captain Carrot åt DC Comics, han ritade skämtteckningar åt herrtidningar, han medverkade i ett nummer av The Simpsons, och 2012 snickrade han på seriealbum om Nancy Drew (det vill säga Kitty på svenska) och The Three Stooges. Senare i höst publiceras hans sista serie; ett Spindelmannenäventyr tecknat i Ackestil. Det kommer att dyka upp i Marvels jubileumspublikation Marvel's 75th Anniversary Special.
STAN GOLDBERG
1932 - 2014
R.I.P.


-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar