måndag 15 september 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Sir Donald Sinden

Namnet Donald Sinden säger er kanske inte så mycket - och inte mig heller. Men detta beror på att jag aldrig haft ett namn på detta välkända ansikte. Donald Sinden, som 90 år gammal gått ur tiden, var nämligen en av Englands främsta skådespelare; han gjorde mängder av roller på scen, film och TV, och jag har sett honom i åtskilliga produktioner. Dock förekom han oftast i biroller och jag lade aldrig hans namn på minnet.
Donald Sinden skulle egentligen bli arkitekt, men han upptäckte ett amatörteatersällskap och utbildade sig istället till skådespelare - och etablerade sig snart som Shakespeareskådis. Filmdebuterade gjorde han 1948, fast i denna första film - något som hette HILDEGARD - var han närmast statist. Första ordentliga filmrollen kom 1953 i krigsdramat DET GRYMMA HAVET. Samma år syntes han mot Clark Gable, Ava Gardner och Grace Kelly i MOGAMBO.
Ett annat krigsraffel är OPERATION TIRPITZ från 1955. Sinden medverkar förstås även i denna - och denna film såg jag på TV första gången jag var i England; 1977. Fast jag misslyckades med att se hela filmen. Vi var tvungna att stoppa i mynt i en pryl för att få el i stugan vi hyrt, och strömmen gick under filmen. Den gick även under slutbollarna när Björn Borg vann Wimbledon.
Man kunde se Sinden i ett par DOKTORN-filmer med Dirk Bogarde, han var med i klassiska TV-serien THE PRISONER med Patrick McGoohan, hoppar vi fram till 1970-talet hittar vi roller i SCHAKALEN, som kom 1973, Disneys äventyrsraffel ÖN VID VÄRLDENS ÄNDE, och hutlöst många TV-filmer - något han fortsatte att framträda i fram till sin död. Han jobbade fortfarande när han satte tofflorna.
Sir Donald Sinden ägnade sig både år tunga, seriösa dramer och lättsam komedi. Satirserien SPITTING IMAGE; det där dockprogrammet, lät tillverka en Donald Sinden-docka, som återkom i flera program.
För övrigt var karlns ögonbryn fullkomligt oförglömliga.
SIR DONALD SINDEN
1923 - 2014
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar