torsdag 11 september 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Richard Kiel

Den första James Bond-film jag såg var MOONRAKER, som kom 1979. Det här var ju innan videons genombrott och man var hänvisad till att se sådana här filmer på bio - eftersom de aldrig visades på TV. Och hade man inte åldern inne, eller var lång - som jag - gick det inte att se dem. MOONRAKER är en av de sämsta Bondfilmerna - men då tyckte jag att den var fantastiskt bra. Och skurken Jaws, som i Sverige försetts med det mindre passande namnet Hajen, gjorde comeback i den - även om jag då inte sett 1977 års ÄLSKADE SPION, visste jag förstås allt om filmen, och i den dök Richard Kiel för första gången upp som Jaws, jätten med ståltänderna.

... Och nu har Richard Kiel dött, 74 år gammal. 217 cm lång var han, och antalet filmroller måste ha varit ytterst begränsat. Hur ofta behöver man en jätte i en film? Jag minns ett nummer av serietidningen James Bond, i vilket man återgett Kiels ena hand i naturlig storlek. Den tog upp ett helt uppslag.

Trots detta hade Richard Kiel en lång karriär som sträckte sig över fem decennier. Han debuterade 1960 i ett avsnitt av TV-serien KLONDIKE, och fortsatte att figurera i flera serier, som THRILLER, THE RIFLEMAN, THE TWILIGHT ZONE och LASSIE. Han var även med i ett uselt pilotavsnitt till en planerad TV-serie om Fantomen - nej, det blev aldrig någon serie.

1961 medverkade Kiel i sin första långfilm, THE PHANTOM PLANET, och året därpå var han stenåldersmänniska i den beryktade kalkonfilmen EEGAH. 1963 fick vi se honom i HOUSE OF THE DAMNED, en inte så tokig liten rysare, om än med uselt slut. Därefter blev det mer TV, som MANNEN FRÅN U.N.C.L.E., I DREAM OF JENNIE, GILLIGAN'S ISLAND, THE MONKEES och I SPY.

BENKNÄCKARGÄNGET var han minsann med i, liksom LARMET GÅR och STARSKY OCH HUTCH, och året innan ÄLSKADE SPION figurerade han i den på sin tid ohemult populära CHICAGO-EXPRESSEN.

Richard Kiel fick rollen som Hulk i TV-serien DEN OTROLIGE HULKEN, men byttes under inspelningen ut mot Lou Ferrigno. Dock är han faktiskt med i en scen, fast det går inte att se att det är han.

Rollen som Jaws gjorde Kiel till stjärna. Han var med i STYRKA 10 FRÅN NAVARONE, han åkte till Italien och medverkade i Aldo Lados science fiction-raffel ROBOTKRIGET, som skulle casha in på STJÄRNORNAS KRIG. Han var med i MITT I PLÅTEN 2 och slogs med Clint Eastwood i PALE RIDER, i vilken han även klöv en stenbumling. Han skrev, producerade och spelade titelrollen i något som hette THE GIANT OF THUNDERMOUNTAIN, han mötte Adam Sandler i HAPPY GILMORE och han bidrog med sin röst i Disneyfilmen TRASSEL.

För en del år sedan kom Richard Kiel till Sverige tillsammans med lille Verne Troyer för att göra den inte alltför genomtänkta TV-serien WELCOME TO SWEDEN.

Tydligen kämpade han under en period mot alkoholism, och han var djupt, djupt religiös.

Richard Kiel skulle fylla 75 på lördag.

RICHARD KIEL
1939 - 2014 
R.I.P. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar