fredag 5 september 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Joan Rivers

En gång i tiden var Billy Crystal enbart känd som "fikusen i LÖDDER" (och jo, det stod alltid "fikus" i den svenska texten, medan de i den amerikanska dialogen sa "fruit" - numera säger väl ingen fikus eller fruit). När LÖDDER var som populärast dök det upp en film på Maxim i Landskrona: DET VÅRAS FÖR KANINERNA. Jag har fortfarande inte sett den, men i original heter den RABBIT TEST och är skriven och regisserad av Joan Rivers. Det är den enda film hon regisserat.

Igår dog Joan Rivers, 81 år gammal, och amerikanska medier exploderade. Nekrologer och hyllningar vällde ut - och väller fortfarande ut. Hon var en institution i USA - och närmast okänd här i Sverige. Självklart beror det på att hon främst figurerade i amerikanska TV-program som inte visades här. Rivers var stå upp-komiker och skrev gags till- och dök upp i program som THE TONIGHT SHOW, CANDID CAMERA och THE ED SULLIVAN SHOW.

Vad vi kunde se i Sverige var dock de långfilmer hon figurerade i. 1968 var hon till exempel med i THE SWIMMER med Burt Lancaster, 1984 syntes hon i MUPPARNA PÅ MANHATTAN, hon syntes inte, men hördes, i DET VÅRAS FÖR RYMDEN och TITTA, HAN SNACKRAR!, i vilka hon bidrog med sin raspiga röst.

Rivers spelade sig själv i John Waters SERIAL MOM, och samma roll upprepade hon i IRON MAN 3, och även i SHREK 2, men då gjorde hon förstås bara sin röst. I SMURFARNA ploppar hon upp på en fest. Vi kunde dessutom se henne i TV-serier och TV-filmer som THE LOVE BOAT, Jackie Collins' LADY BOSS, SIMMA LUGNT LARRY och INTE HELT PERFEKT.

1989-1993 hade hon sin egen THE JOAN RIVERS SHOW, och som manusförfattare bidrog hon även till SATURDAY NIGHT LIVE och THE LATE SHOW.

Förutom sin karriär som komiker, var Joan Rivers känd för sitt extrema utseende och många plastikoperationer. Och jo - tanten såg väldigt konstig ut.

Nej, förresten.

Hon såg jävligt otäck ut!

JOAN RIVERS

1933 - 2014

R.I.P. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar