fredag 12 september 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Joachim Fuchsberger

För snart 25 år sedan fick jag Tim Lucas' bok med samlade Video Watchdog-texter ur olika tidskrifter. I denna fanns en lång, lång artikel som gick igenom samtliga tyska Edgar Wallace-filmer. En oerhört fascinerande text. Jag hade aldrig hört tala om dessa filmer; jag kände knappt till någonting alls om tysk genrefilm, att det gjordes skräck, thrillers och till och med westerns i Västtyskland under främst 1960-talet. Alla dessa Edgar Wallace-deckare utspelar sig i England, alla rollfigurer är engelsmän - men filmerna är inspelade i  Tyskland, med tyska skådisar - Klaus Kinski var med i flera av dem. Med tiden kom jag att se en handfuill av de här filmerna, och Londondimman har väl aldrig legat tätare över Berlin.
Huvudrollen i de flesta av Wallacefilmerna inehades av Joachim Fuchsberger, som nu, 87 år gammal, har lämnat oss för den stora, tyska filmstudion ovan molnen.
Joachim Fuchsberger hade en lång, väldigt lång karriär som faktiskt inte avslutats när han dog. Han filmdebuterade 1953 i något som hette GEH MACH DEIN FENSTERL AUF, som följdes av mängder av filmer jag av förklarliga skäl aldrig hört talas om. Fuchsberger medverkade i en hel rad filmer baserade på Hans Helmut Kirsts böcker om Andra världskrigets tyska soldater - jag har aldrig läst dem, men jag minns annonserna för dem på 1970-talet; de var försedda med fantastiska omslag av Hans Arnold. Den första av dessa filmer kom 1954 och hette 08/15, även vid den svenska premiären, och den följdes av 08/15 I FÄLT och KORPRAL ASCH RENSAR UPP.
Under 1950-talet hann Fuchsberger, bland mängder annat, medverka i ubåtsrafflet U-47 ANFALLER, som regisserades av Harald Reinl. Reinl är den mest namnkunnige bland de tyska genrefilmsregissörerna; han låg bakom åtskilliga Edgar Wallace-filmer, Karl May-westerns (Karl May inspirerade för övrigt Olle Ljungström till att skriva låten "Som en tysk indian"), Jerry Cotton-raffel och skräckfilmer som den utmärkta SKRÄCKENS BLODIGA BORG med Lex Barker och Christopher Lee.
1960-talet var fullspäckat för Joachim Fucksbergers del, förutom alla Wallacefilmer var han med i till exempel Don Sharps FU MANCHU - SKRÄCKENS MÄSTARE med Christopher Lee, Reinls tyska western DE SISTA MOHIKANERNA, och han mötte Lex Barker i JOHNNY RINGO - DÖD ELLER LEVANDE; en spansk-tysk western.
Fuchsbergers 70-tal blev betydligt lugnare; han medverkade bara i ett fåtal filmer under decenniet, men en av dessa är Massimo Dallamanos MANNEN I SVART från 1972, bättre känd som WHAT HAVE YOU DONE TO SOLANGE? - en av de bästa giallofilmerna. 1980- och 90-talen bestod nästan uteslutande av TV-filmer för Fuchsbergers del, och hans sista film är tydligen fortfarande under produktion.
Joachim Fuchsberger hann vara fallskärmssoldat, han var UNICEF-ambassadör, och han pysslade även med att skriva sångtexter åt populära tyska artister.
JOACHIM FUCHSBERGER
1927 - 2014
R.I.P.


-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar