onsdag 3 september 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Andrew V McLaglen

En av de sista, klassiska western- och actionregissörerna har gått ur tiden, 94 år gammal. Engelskfödde Andrew V McLaglen var son till skådisen Victor McLaglen och för några år sedan såg jag på kort tid en hel packe av hans filmer på kort tid - detta beroende på ett John Wayne-jubileum.
McLaglen regidebuterade 1956 med en western som hette GUN THE MAN DOWN, och som hade James Arness i huvudrollen. För oss svenskar är Arness mest känd som Zeb Macahan, men i resten av världen är han synonym med sheriff Matt Dillon i TV-serien KRUTRÖK - och Andrew V McLaglen är den man som regisserat flest avsnitt av KRUTRÖK. Han gjorde hela 96 episoder mellan 1956 och 1965.
1956 gjorde han även thrillern MANNEN I BANKVALVET, producerad av John Waynes bolag, och därefter földe avsnitt av TV-serier som PERRY MASON, RAWHIDE, HAVE GUN WILL TRAVEL och THE VIRGINIAN.
1963 kom så MCLINTOCK! med John Wayne, 1965 och 1966 7 TAPPRA MÄN, bättre känd under originaltiteln SHENANDOAH, och RANCHO RIVER, båda med James Stewart, och 1967 blev det komedi med OSS APOR EMELLAN - en apkomedi. Sådana var ju populära på 60-talet. Kirk Douglas spelade huvudrollen i VÅLDETS VÄG VÄSTERUT, William Holden var överste i krigsrafflet DJÄVULSBRIGADEN, och i BANDOLERO! såg vi James Stewart, Dean Marten och Raquel Welch.
John Wayne återkom i brandmansrafflet HELLFIGHTERS 1968, samt i DE OBESEGRADE och CHISUM - en film som har ett trevligt ledmotiv ("Chisuuum - John Chisum!"). Sedan återvände Stewart i FOOLS' PARADE och Dean Martin i EN STOR GREJ, innan Wayne satte sig i sadeln i GALGEN VÄNTAR, bättre känd som CAHILL - U.S. MARSHAL.
Sedan följde en rad TV-serier och mindre kända filmer. DE VILDA MÄNNEN från 1976 med Charlton Heston och James Coburn är en hård film. 1978 var det dags för DE VILDA GÄSSEN med Richard Burton och Roger Moore, Moore var även med i SPECIALKOMMANDO - MED UPPDRAG ATT DÖDA, och Richard Burton var STEINER _ MANNEN MED JÄRNKORSET. Roger Moore dök upp en tredje gång i HAVETS VARGAR, denna gång mot Gregory Peck och David Niven.
SAHARA från 1983 var ett praktfiasko med Brooke Shields, och efter den kom ett par TV-filmer, en uppföljare till BRON ÖVER FLODEN KWAI, och 1991 regisserade Andrew V McLaglen sin sista film, EYE OF THE WIDOW.
ANDREW V MCLAGLEN
1920 - 2014
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar