söndag 7 september 2014

Expressen 9 december 1996

Jag såg inte filmen KRAKEL SPEKTAKEL under Malmö Filmdagar, och den pressvisades inte senare - och i fredags hade den biopremiär. Mitt mål är ju att recensera allt som går upp på bio i Malmö. Men herregud ... Jag vet inte om jag orkar traska iväg och se KRAKEL SPEKTAKEL. I alla fall inte idag. Och jag borde publicera något här på TOPPRAFFEL! känner jag.

Äh, jag drar till med en repris på en av mina gamla videokrönikor ur Expressen. Detta är min 25:e krönika i den tidningen:

Botten är nådd, Eddie Murphy!

1981 läste jag den amerikanska serietidningen Heavy Metal hyfsat  regelbundet. Den var i princip den enda tidning med vuxeninriktade serier man kunde få tag på i Sverige då.

1981 kom även den animerade långfilmen "Heavy metal", som jag självklart  ville se mer än något annat. På grund av nu bortglömda omständigheter  missade jag filmen då, och det dröjde fjorton år tills jag fick se den, på  en sällsynt biovisning förra året. På grund av diverse copyrightproblem  med filmens soundtrack släpptes "Heavy metal" aldrig på video.

Förrän nu. Egmont har nyligen släppt ut den, enbart som köpfilm. Var den värd att vänta femton år på? Jag tycker inte det. Jag har flera vänner som  tycker att filmen är fantastisk, men det kan bero på att de gillar hårdrocken på soundtracket. Jag tycker att filmen är alldeles för ojämn.

"Heavy metal" består av flera korta episoder, sammanhållna av en  ramhandling. Varje episod är gjord av olika animatörer, och de olika  stilarna gör att filmen känns väldigt splittrad. Handlingen i vissa episoder är också mer än lovligt tunn. Bäst är väl historien om  taxichaffisen i framtiden... och så gillar jag scenen framåt slutet där en  sexig krigarkvinna tar på sig sin krigsdräkt. Men varför är inte Den i  adaptionen av Richard Corbens "Den" helnaken? Nåja, det är i alla fall  John Candy som står för hans röst...

Trots min kritik av filmen tycker jag ändå att den kan vara värd att  införskaffa, i alla fall om man är intresserad av tecknad film, eller vill  känna sig lite nostalgisk.

Tidningen Heavy Metal skulle det aldrig falla mig in att köpa i dag.

Bland det absolut sämsta på videohyllorna just nu är Wes Cravens "En  vampyr i Brooklyn" (CIC), en så kallad "skräckkomedi". Om det är Cravens  sämsta film är svårt att säga, men det är stor chans att det är Eddie  Murphys sämsta. Ingenting funkar i filmen. Murphy har hockeyfrilla och  fånig dialekt, och det blir inte det minsta skojigt någon gång. Okej, jag  uppskattade killen som tappar kroppsdelar filmen igenom, men det räcker inte. Kör en ekpåle genom kassetten!

Å andra sidan, jag har aldrig förmått uppskatta Murphy till fullo, jag  tycker inte ens att den första "Snuten i Hollywood" är något speciellt.  Fast enligt förhandsrapport lär "Den galna professorn" vara bra (biopremiär 17 januari).

När Roger Moore slutade som James Bond ville han ta nya och bättre roller, vilket inneburit att han sedan dess dykt upp i väldigt få filmer, och enbart usla sådana. Den som vill se hur Lord Brett Sinclair (världens  bästa människa) ser ut i dag kan hyra "The quest" (Egmont), fast det är inget jag rekommenderar.

I huvudrollen ser vi Skådisen Ingen Gillar, Jean-Claude Van Damme, som även står för regin. Snygga slagsmål, men det här är definitivt inte bra. Inte undra på att Van Dammes stjärna dalar å det grövsta.

Men Roger Moore är rätt skojig som pirat.

Till sist... Varje gång jag passerar Eric Roberts kalsongreklam, känner  jag mig tvingad att kolla om det finns någon gul fläck på hans kalsipper.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar