tisdag 2 september 2014

Bio: Let's Be Cops

Foton copyright (c) Twentieth Century Fox

 
Plötsligt inser jag att jag inte är så ung längre. Jag tycker fortfarande att DEN SISTE SCOUTEN med Bruce Willis och Damon Wayans från 1991 är en hyfsat ny film. Så ser jag den nya komedin LET'S BE COPS och i den innehas den ena huvudrollen av Damon Wayans Jr. Och det är en vuxen karl. Jösses. Dessutom ser han ut exakt som sin farsa. Jag trodde första att det var senior, men icke.


Wayans Jr och Jake Johnson är Justin och Ryan, två killar som delar bostad och är bästa polare. Båda är dock rätt misslyckade; Justin jobbar på ett datorspelsföretag där hans nya polisspelsidé inte gillas, medan Ryan säger sig vara skådespelare - hans största framgång är en reklamfilm i vilken han glatt basunerar ut att han har herpes.


De två blir bjudna på maskerad och klär ut sig till poliser. Det visar sig att folk på stan tror att de är riktiga poliser, vilket grabbarna tycker är hur kul som helst - åtminstone Ryan. De fortsätter att agera låtsaspoliser för att komma in gratis på nattklubbar, ragga brudar och driva med folk. Men när de tillkallas för att stoppa några riktiga gangsters hamnar de i knipa. De får grymma typer efter sig och av diverse skäl försöker de sig på att reda ut det hela och sätta dit skurkarna på egen hand - ibland med hjälp av den riktige snuten Segars (Rob Riggle), som inte fattar att hans nya kollegor är bedragare.

LET'S BE COP visar sig vara betydligt roligare än jag trodde att den skulle vara - jag trodde nämligen att detta skulle vara ännu en svåruthärdligt historia. De två huvudpersonerna är sympatiska snarare än irriterande, som sådana här killar brukar vara, och många av situationerna är fantastiskt skojiga. Det var längesedan jag såg fjanthumor som fungerar. Rob Riggle är alltid bra, Nina Dobrev som dyker upp som flickan Justin är hemligt kär i är en riktig pingla (plus för att hennes hobby är att göra monstermasker), och plötsligt träder Andy Garcia in på scenen - han ser ut som en yngre och kortare Christopher Lee här.

Men aldrig får man vara riktigt nöjd. Filmen, som regisserats av Luke Greenfield, är alldeles för lång. Den är bara - "bara" - 104 minuter, men jag upplevde den som mycket längre. När de två fusksnutarna under filmens andra halva börjar agera riktiga poliser, börjar det hela att trampa vatten - åtminstone lite grann. Det blir för utdraget.


Nåja. LET'S BE COPS är roligare än det mesta just nu och man kan ha betydligt sämre saker för sig än att se den här. Om man nu inte är rabiat antifjantkomedi-aktivist. Men det är man ju inte.
(Biopremiär 5/9)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar