tisdag 16 september 2014

Bio: The Double

Foton copyright (c) NonStop Entertainment
När jag flyttade hemifrån - det är väldigt längesedan nu - hade jag som brukligt inflyttningsfest. Efter att ha ätit och druckit hemma hos mig, gick vi vidare på lokal; jag vill minnas att det var Johns vi hamnade på. Det dracks ännu mer, stället stängde, och jag lullade ensam hemåt. Jag gick in genom porten, uppför trapporna, och tog fram dörrnyckeln.
Nyckeln passade inte!
Där stod jag och lirkade och hade mig utan att lyckas låsa upp. Plötsligt öppnades dörren - inifrån ...
Det visade sig att jag försökt ta mig in till grannen på våningen under - men när jag senare tänkte på incidenten associerade jag till Kafka. Det här var ju allt lite kafkaeskt. Tänk om jag mött mig själv? Tänk om det var jag som öppnade dörren för att be mig dra åt helvete.
Jag kom att tänka på denna episod när jag såg THE DOUBLE; en ny film av Richard Ayoade som gjorde SUBMARINE (som jag inte sett). Nu bygger förvisso Ayoades film; en brittisk produktion, på Fjodor Dostojevskijs kortroman "Dubbelgångaren" från 1846, men det är väldigt mycket Kafka över den här filmen och dess märkliga berättelse. Jag associerar även till Orwell och dennes "1984", och till Terry Gilliam - och då främst BRAZIL. Estetiskt sett tänker jag en del på europeiska och främst franska serietecknare. Färgskalan närmar sig Enki Bilals, kanske ser jag även lite Boucq i det här.
Jesse Eisenberg spelar Simon James, en grå mus med dåligt självförtroende som jobbar på ett besynnerligt och otroligt tråkigt företag. Där jobbar även Hannah (Mia Wasikowska) som Simon är hemligt förälskad i. När filmen börjar sitter Simon ombord på ett tunnelbanetåg. Kupén är tom sånär som på honom, trots detta kommer det fram en man och hävdar att Simon sitter på hans plats. Den osäkre Simon ser sig omkring, tvekar, men flyttar på sig. Denna scen sätter filmens ton och fångar Simons karaktär.
En dag dyker det upp en ny medarbetare på företaget. James Simon. Denne man ser ut exakt som Simon James och klär sig exakt likadant, men beter sig diametralt annorlunda. Han är utåtriktad, maskar på jobbet, och gillar att gå på krogen och ragga brudar. Simon känner att James börjar ta över hans liv. Dessutom limmar han framgångsrikt på Hannah.
Jag gillar verkligen THE DOUBLE. Jag har alltid fascinerats av sådana här historier - och av dystopier. Och detta är förstås en klassisk dystopi. Staden - och antagligen världen - de lever i är otroligt deppig och klaustrofobisk. Miljöer, bostäder och teknik är ett mischmasch av nytt och gammalt, och kombinationer av nytt och gammalt. Estetiskt sett är allt otroligt genomtänkt.
Företaget Simon jobbar på leds med järnhand av någon som kallas Översten (gamle fine James Fox), som figurerar i besynnerliga reklamfilmer, Wallace Shawn spelar mr Papadopoulos, som är något slags ettrig chef, Phyllis Sommerville gör Simons sjuka - och elaka - mor, vid hennes sida sitter en otroligt konstig kvinna och säger konstigheter, medan en manlig sköterska kräver att få alla kontanter Simon har på sig. Jesse Eisenberg är väldigt bra i den dubbla huvudrollen; i vanliga fall brukar jag tycka att han är rätt blek och enkelspårig.
Enligt NonStop Entertainments pressida är THE DOUBLE en dramakomedi. Jodå, det stämmer väl - till viss del. För visst är det här ofta roligt. Ibland är det direkt absurt - som när en begravning på den dödas begäran hålls mitt i natten. Samtidigt är det här lite obehagligt. Det är dystert. Men det är också vackert. Det är oupphörligen fascinerande. Det är även ganska långsamt berättat, det här är arty, och filmen sticker ut från det som i vanliga fall visas på SF:s biografer. Här i Malmö känns det som om den skulle fungera bättre på Spegeln - men Spegeln håller på att byggas om och är stängd sedan några månader.
När jag i slutet av året sammanfattar filmåret 2014 lär jag placera THE DOUBLE som en av årets bästa filmer. Den är även en av de mest unika filmerna i år.
Den här ska du förstås se.
(Biopremiär 19/9)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar