måndag 25 augusti 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Sir Richard Attenborough

Det finns en del stora, kända filmer jag aldrig har sett - och ju mer tid som går, desto mindre lockad blir jag att se dem. En av dessa filmer är Richard Attenboroughs GANDHI, som skrapade hem åtta Oscars. Den verkade så himla trist när den kom, tyckte jag. Weirs Al Yankovics GANDHI II var mycket roligare.
Nu har Attenborough kastat in kepsen, 90 år gammal. Och det märkliga är att det första jag tänker på när jag hör hans namn, är ... BRANNIGAN. Ett inte alltför lyckat raffel från 1975, där John Wayne leker Dirty Harry i London. Självklart borde jag associera till något annat, något mer prestigefyllt. Han har ju en diger filmografi som skådespelare och regissör, den där Attenborough.
Tuffa killar gillar mjukglass.
Han filmdebuterade som skådis 1942 i HAVET ÄR VÅRT ÖDE och gjorde därefter ytterligare 77 filmroller. Bland de mest kända titlarna hittar vi UBÅT SAKNAS, RAID I GRYNINGEN, DEN STORA FLYKTEN, DOKTOR DOLITTLE och STRYPAREN PÅ RILLINGTON PLACE från 1971; en film som innehåller den mest obehagliga avrättningsscen jag någonsin sett.
Vidare har vi OFFICERSSVINET, EN BRO FÖR MYCKET, som han även regisserade, JURASSIC PARK och dess första uppföljare, och 2002 gjorde han sin sista roll i filmen PUCKOON.
Som regissör debuterade han 1969 med OH VILKET MAKALÖST KRIG, som följdes av CHRURCHILLS ÄVENTYRLIGA UNGDOM, ovan nämnda EN BRO FÖR MYCKET, thrillern MAGIC, GANDHI, A CHORUS LINE, ETT ROP PÅ FRIHET, CHAPLIN, SHADOWLANDS och ytterligare ett par mindre kända saker - sista filmen som regissör; CLOSING THE RING, kom 2007. Jag undrar varför jag inte har sett GREY OWL från 1999 - en film där Pierce Brosnan tydligen klär ut sig till indian och har sig.
Richard Attenborough dubbades till riddare 1976. Han skulle fylla 91 den 29:e augusti.
RICHARD ATTENBOROUGH
1923 - 2014
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar