onsdag 13 augusti 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Lauren Bacall

Kändisar har en tendens att dö några stycken åt gången ungefär samtidigt. Igår var det Robin Williams och nu är det Lauren Bacall som 89 år gammal har begett sig till filmstudion ovan molnen.
Jag hör Lauren Bacalls namn - och det första jag kommer att tänka på är ... serietecknaren Will Eisner. Inte på Bacalls filmer, utan på Eisners hjältinnor i The Spirit under 1940-talet. Och det är ju lite lustigt. Men i stort sett samtliga kvinnor i Eisners serier var formgivna efter Lauren Bacall, eftersom Bacalls look var idealet då. Och det är ju inte särskilt svårbegripligt. Det är svårt att se mer mystisk och sexig ut.
Jag kommer även att tänka på ett par amerikanska producenter och regissörer. De hatade nämligen Lauren Bacall. Hur kan man göra det? Jo, enligt dem var Bacall först med att gå ut och säga att hon inte vill bli kallad "actress" - hon är en "actor". Skitlöjligt, tyckte de här producenterna och regissörerna. Jag håller med - men inte hatar jag Bacall för det.
Men visst tänker jag även på Lauren Bacalls filmer - och då främst på UTPRESSNING från 1946, bättre känd under sin originaltitel THE BIG SLEEP. Detta är en av mina absoluta favoritfilmer och den andra filmen i vilken Bacall och Humphrey Bogart spelade mot varandra. Första mötet skedde 1944 i ATT HA OCH INTE HA. Bacall var då bara nitton år, medan Bogart - den fulingen - var 44. Året därpå; 1945, gifte de sig och de förblev gifta tills Bogart dog 1957.
Lauren Bacall föddes som Betty Joan Perske och några andra av hennes mest kända filmer är MÖRK PASSAGE, STORMVARNING UTFÄRDAD, HUR MAN FÅR EN MILJONÄR och John Wayne-rafflet DET BLODIGA SUNDET. Jag noterar att det under 1950- och 60-talen främst handlade om komedier och dramer, snarare än de noir-thrillers hon slog igenom i.
1964 mötte hon Stuart Whitman i CHOCKBEHANDLING och 1966 var hon med i HARPER: EN KILLE PÅ HUGGET med Paul Newman. På 70-talet syntes hon i MORDET PÅ ORIENTEXPRESSEN, John Waynes sista film DEN SISTE GUNFIGHTERN, hon medverkade minsann i TV-serien ROCKFORD TAR ÖVER med nyligen bortgångne James Garner, och i thrillern THE FAN från 1981 spelade hon en fläkt. Nej, nu ljuger jag. Hon spelade en filmstjärna som förföljs av en galen beundrare. En ung Michael Biehn gjorde denna fan - och vem hade den manliga huvudrollen, om inte James Garner.
På 1990-talet kunde vi se Bacall i Stephen King-rysaren LIDA och 1996 fick hon sin karriär enda Oscar för sin roll som Barbra Streisands mor i KÄRLEKENS BÅDA ANSIKTEN. På 2000-talet flyg hon till Trollhättan för att träffa bland andra Udo Kier när hon medverkade i Lars Von Triers DOGVILLE och MANDERLAY. På presskonferensen i Cannes (jag tror att det var där) sa hon att hon blev paff när hon kom till studion och den var helt tom och hon blev tillsagd att prata med en hund - och hunden var bara ett par streck på golvet.
Vad jag inte kände till var att Lauren Bacall på äldre dagar även gjorde röster i tecknade filmer och -TV-program. Vi har kunnat höra henne i både SCOOBY-DOO och FAMILY GUY. Dessutom syntes hon ofta på teaterscener.
LAUREN BACALL
1924 - 2014
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar