fredag 29 augusti 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Lars Mortimer

Alldeles i början av 1990-talet träffade jag Lars Mortimer på en förlagsfest i Stockholm. Det enda jag ville prata med honom om var Bobo. Han ville inte alls prata om Bobo och såg mest besvärad ut. Han hade nyligen startat strippserien Hälge och ville nog snarare prata om den. Det ville inte jag.

Bobo hette en serietidning som kom ut mellan 1978 och 1989 och min lillasyster köpte den de första åren. Det var mer eller mindre en kopia på Bamse - och en väldigt konstig serie. Ännu konstigare sedd så här i backspegeln. Trollbjörnen Bobo bor i en grotta, där han sitter och äter saltgurka. En docka hette Klara. Och så fanns det något som hette flaxkikaren. Populärast var de små smurfkopiorna Gnuttarna, som ett tag hade en egen serietidning. Tydligen gjorde Bobo stort intryck på Coco Moodysson, eftersom två av huvudpersonerna i hennes seriealbum "Aldrig godnatt", som blev filmen VI ÄR BÄST!, heter Bobo och Klara.

1970-1974 var Lars Mortimer redaktör för serietidningen Acke. Ungefär samtidigt tecknade han en serie som hette Herr K, som jag aldrig har läst. 1971-1978 var Mortimer redaktör för Knasen, 91:an och Blondie.

1991 skapade Lars Mortimer så Hälge, som samma år debuterade i tidningen Åsa-Nisse. Hälge är en ganska unik serie i Sverige - jag skulle gissa att det är den serie som genererat mest merchandiseprodukter. Det finns hur många Hälgeprylar som helst. Av någon anledning är Hälge oerhört populär i det här landet - och jag har aldrig förstått varför. Samma miljöer och samma skämt upprepas om och om igen, och skämtet har aldrig varit roligt. Men det är väl det där med djur, natur och något genuint svenskt som går hem. Jag gissar att serien är mer populär på landsbygden än i storstäderna.

Nu har Lars Mortimer dött 68 år gammal efter en tids sjukdom. Om jag förstått saken rätt har han haft hjälp med Hälge den senaste tiden - om denna/dessa assistent/er kommer att föra serien vidare har jag ingen aning om. Jag träffade Mortimer en andra gång på en middag i Göteborg för en del år sedan. Då lät han rätt trött på Hälge. Hans fru pratade mest. Jag ville ånyo fråga om de där saltgurkorna i Bobo. Varför saltgurkor?!

År 2002 tilldelades Lars Mortimer Svenska Serieakademins Adamsonstatyett.

LARS MORTIMER
1946 - 2014
R.I.P.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar