torsdag 21 augusti 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Brian G Hutton

Det finns en mystisk och märklig trend bland amerikanskt filmfolk att sadla om till fastighetsmäklare. Skådespelaren och regissören Brian G Hutton lämnade filmbranschen 1983 för att bli just fastighetsmäklare. Nu har han dött, 79 år gammal - eller "believed to be 79" som det stod i rapporten jag läste!
Hutton debuterade som skådis i en TV-serie 1954. Däreftor visade han upp sig i en lång rad TV-serier och ett par långfilmer. KRUTRÖK, PERRY MASON, SISTA TÅGET FRÅN GUN HILL, HAVE GUN WILL TRAVEL, RAWHIDE för att nämna några titlar.
1965 regisserade Hutton sin första film; något som hette WILD SEED med Michael Parks i huvudrollen. Den följdes upp av obskyriteter som UNGKARLSKULAN och SOL MADRID - men 1968 gick karln och blev en hot shot. Då regisserade Hutton ÖRNNÄSTET med Clint Eastwood och Richard Burton, en brottarsuccé. Två år senare regisserade han Clintan igen i KELLYS "HJÄLTAR". Därefter följde dramat INGET SPEL FÖR NYBÖRJARE med Elizaberth Taylor och Michael Caine, och Taylor återkom i NATTMARAN 1973.
Det dröjde sju år till nästa film. På grund av våldtäktsanklagelser hoppade Roman Polanski av thrillern MANNEN MED ISHACKAN med Frank Sinatra. Hutton klev in och gjorde den i hans ställe. 1983 regisserade så Brian G Hutton sin sista film, den inte alltför lyckade, Indiana Jones-inspirerade äventyrsfilmen HIGH ROAD TO CHINA med Tom Selleck.
BRIAN G HUTTON
1935 - 2014
R.I.P. 

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar