torsdag 21 augusti 2014

Serier: Sammy - Pangpangbruden

MOOZ PRESENTALBUM NR. 1:
SAMMY: PANGPANGBRUDEN
av Jean-Pol och Cauvin
Mooz Förlag

Det är kanske bara som jag inbillar mig, men känns det inte som om barn idag har, hur ska jag uttrycka det, smalare inriktning när det gäller underhållning; olika genrer? De gillar STAR WARS, Transformers, Ninja Turtles och pirater och inte så mycket mer. När jag var barn och vi fortfarande var svältfödda på populärkultur i det här landet, sög vi i oss allt som andades spänning och äventyr. Western, Tarzan och andra djungeläventyr, riddare och romare, musketörer, krig, science fiction, superhjältar, deckare och gangsters. Jag har svårt att tänka mig att svenska barn av idag är intresserade av gangsterhistorier - allra minst sådana som utspelar sig på 1920- och 30-talen.

Det ploppar hela tiden upp nya serieförlag här i Sverige. Det senaste heter Mooz Förlag och är en svensk avläggare till danska Zoom - jag gissar att namnet Zoom redan var registrerat här, därav det märkliga namnet. Mooz ger ut den nya serietidningen Zits och så släpper de seriealbum - och koncentrerar sig främst på att fortsätta att ge ut serier som tidigare har getts ut av Carlsen och Egmont, men det kommer även en del annat. Som Sammy.

Sammy har inte tidigare getts ut på svenska och jag har aldrig läst serien. Det här är en belgisk serie som skapades 1970 av mannen bakom Blårockarna; Raoul Cauvin, och som tecknades av signaturen Berck. Sedan 1995 tecknas Sammy av Jean-Pol Van Den Broeck.

Serien utspelar sig i Chicago på 1920-talet och när jag började läsa det här albumet; "Pangpangbruden", blev jag aningen förvirrad. Vilka är de här figurerna? Vem är vem? Vad sysslar de med? Jag gissade att Sammy och hans kollegor var FBI-agenter, men nu läser jag på nätet att de tydligen jobbar som livvakter. Förvirringen beror på att detta inte är det första albumet - det är det 46:e (!) och kom ursprungligen ut 2005. Tydligen är Sammy populär i Danmark och att man börjar utgivningen i Sverige med just detta album beror säkert på samtryckning eller något liknande.

Som vuxen tycker jag att "Pangpangbruden" är ett rätt märkligt album. Al Capone utsätts för en massa attacker, får ett nervsammanbrott och lägger in sig på ett hem. Sammy och hans kollegor gissar att personen bakom attackerna är en viss Lady O - en kvinna som inte bara är expert på skjutvapen och närstrid, hon är även maskeringsexpert och kan på sekunder förvandla sig till vem som helst. Lady O har förekommit i serien tidigare, men eftersom dessa ju inte kommit ut här, uppstår förvirring när det ideligen pratas om någon jag inte vet vem det är. På flera ställen hänvisas till album som inte finns på svenska.

Våra hjältar får en idé. De måste ta hjälp av en kvinna för att stoppa en kvinnlig skurk, eftersom kvinnor inte tänker som män. Och den första kvinna de kommer på är av någon anledning skådespelerskan Mae West! Så de skickar efter Mae West. Varför just Mae West? Hur ska jag kunna veta det?

"Pangpangbruden" saknar egentlig handling. Här finns en tunn röd tråd, men albumet består mest av en lång rad slapstickskämt, ofta rätt absurda sådana. De flesta går ut på att något sprängs i luften eller skjuts sönder. Det är rätt ologiskt, jag undrar varför figurerna gör vad de gör, men det är nog medvetet. Det ska vara crazy.

Om jag vore i tioårsåldern och det fortfarande var 1978, hade jag säkert tyckt att det här albumet var hur kul som helst. Jag gillade sådan här humor då, och det gör jag i och för sig fortfarande. Problemet är att jag inte är tio längre och det är 2014. Och jag har svårt att tänka mig att dagens ungar går loss på en serie som Sammy. Fast funkar den i Danmark, funkar den kanske även här? Eller det är kanske bara en massa medelålders Blårockarna-fans som köper Sammy?

Mina invändningar till trots tycker jag att det är trevligt att serien släppts i Sverige. Vi får ju alldeles för lite fransk-belgiska serier av den här typen numera, och Jean-Pol har ett bra schwung i linjerna.

Albumet är översatt av den gamle serieräven Patrik Norrman.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar