fredag 22 augusti 2014

Serier: Den unge Spirou 16: Är du lite uppblåst?

EUROPEISKA SERIER NR. 1
DEN UNGE SPIROU 16: ÄR DU LITE UPPBLÅST?
av Tome och Janry
Mooz Förlag
För inte så längesedan skrev jag om det lysande seriealbumet "Spirou - Porträtt av hjälten som oskuldsfull ung man", som ingår i en svit alternativa Spirou-album. Men som kanske är bekant finns det sedan länge ytterligare en svit alternativa Spirou-album: Den unge Spirou.

Den belgiska duon Tome och Janry stod bakom den ordinarie Spirouserien mellan 1983 och 1998, och producerade några av de bästa albumen i serien. 1990 kom det första albumet om det unge Spirou - korta episoder på oftast en sida i vilket Spirou som barn tokar till det. Serien kom först ut på Carlsen och sedan Egmont, och jag har läst ganska få av de här albumen. Den unge Spirou är en rätt märklig serie - som figur har lille Spirou inget med sitt vuxna jag att göra. Som vuxen är ju Spirou en rätt träig, asexuell figur, som - liksom Tinton - är beroende av ett färgstarkt persongalleri. Men enligt Den unge Spirou var han en kåt liten busunge som barn. Och han, hans raffiga morsa och farfar går alla iklädda piccolouniform.
Nu har det nya förlaget Mooz Förlag tagit över serien och lagt till rubriken "Europeiska serier", vilket innebär att albumet som synes fått två numreringar. Det här albumet kom ut på franska 2012 - och allt är sig likt. Spirou och hans kompisar ägnar sig åt praktical jokes och att flukta på dofsingar. Bland de återkommande figurerna hittas den alkoholiserade gymnastikläraren, den sexiga skolfröknen och den lokala prästen.

I sitt upplägg påminner det hela lite grann om Gaston - med den skillnaden att skämten i Den unge Spirou sällan är speciellt roliga. Ett par av episoderna förstod jag faktiskt inte alls. Eller så gjorde jag det, men de var så svaga att jag bara trodde att jag missade något. Serien har anklagats för att vara gubbsjuk - hur nu en liten gosse kan vara det. Njä, det tycker jag inte - vem gillar väl inte att flukta på dofsingar?

Teckningsmässigt är detta väldigt bra. Janry är en fantastisk tecknare med härligt levande och ruffiga linjer. För min del är behållningen således teckningarna.

Det vore onekligen kul att se Tome och Janry ge sig på en helt egen serie. Fast det har de kanske redan gjort? Det verkar inte så när jag googlar dem.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar