torsdag 14 augusti 2014

Bio: Turist

Foton copyright (c) Fredrik Wenzel/TriArt Film

Ruben Östlund är allt en lustig kille. När jag för tre år sedan såg hans förra film; PLAY, introducerade han den själv och tjoade at det var en VIKTIG och ANGELÄGEN film. Han sa alltså detta om sin egen film. Ödmjukt värre. PLAY vann en massa priser, men det enda jag kommer ihåg från filmen är en scen där en asiatisk pojke bajsar (han är dessutom lös i magen).

Östlunds senaste film TURIST blev uttagen till att tävla i Cannes. Dock inte i den stora sektionen, den där man tävlar om Guldpalmen. TURIST visades i sidosektionen Un Certain Regard. Detta gnällde Östlund över. Nähä, det dög tydligen inte med den sektionen. Karln borde väl vara glad att den blev uttagen överhuvudtaget. Dessutom vann filmen juryns pris.

Liksom PLAY är TURIST en typisk film som vinner priser. Det behöver inte nödvändigtvis vara en rekommendation.
En familj åker till alperna för att ha lite trevligt, och vad händer då? Jo, de utsätts för en lavin. Farsan i familjen (Johannes Bah Kuhnke) flyr för livet - och struntar i frun (Lisa Loven Kongsli) och de två barnen. Nu blir det inte så mycket av den feta lavinkatastrofen, alla överlever. Farsans beteende leder dock till att de ser på sitt äktenskap på ett nytt sätt. Semestern utvecklas till en prövning.

Det har stått en hel del i media om den där lavinen. Om hur avancerad effekten är. Jag hade därför förväntat mig något väldigt imponerande, men där sket jag mig allt på tummen. Det var ingen speciellt med den standardlavinen. Och eftersom Ruben Östlund har det bildspråk han har, blir det inte omtumlande.

Filmen börjar med att vi får se sonen i familjen stå och kissa inne på en herrtoalett. Sedan tvättar han händerna. En synnerligen nödvändig scen. Det finns säkert någon djup tanke bakom detta. Eller så är det bara så att Östlund gillar att filma pojkar som kissar och bajsar. I början av filmen, när allting är frid och fröjd, ska familjen fotograferas. Morsan och farsan råkar slå ihop sina skallar så att det tjongar i skidhjälmarna. Jag gissar att detta är medveten komedi. Även på ett par andra ställen blir det lite kul.
Men i övrigt är det här inte roligt alls. Två hela timmar varar filmen, och den känns verkligen längre än längst. Tempot är långsamt och utdraget, scenerna består mest av statiska bilder där folk ibland rör på sig. Farsan går ut i naturen och skriker ut sin ångest. Folk pratar som i typiska svenska dramer.
TURIST får vinna så många priser den vill, det spelar ingen roll - jag tycker att filmen är mördande tråkig. Den lämnar mig totalt likgiltig, jag har ingenting att säga om den. Dock är den inte tillräckligt dålig för att jag ska såga den.

Om några månader kommer jag nog inte att minnas någonting alls från filmen.

Förutom den kissande pojken.
(Biopremiär 15/8)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar