torsdag 14 augusti 2014

Bio: Småkryp: Långfilmen 3D

Bilder copyright (c) Studio S Entertainment

Nu blir det franskt här på TOPPRAFFEL!

SMÅKRYP var tydligen ursprungligen en fransk TV-serie jag aldrig sett eller ens hört talas om. Antagligen beroende på att den visats på Barnkanalen. Nu har man gjort långfilm i 3D av serien - och det mest intressanta med den är att en av filmens två regissörer; Hélène Giraud, är dotter till Jean "Moebius" Giraud. Den andre regissören heter Thomas Szabo.

Filmen börjar med några live action-scener, där en man och en kvinna kör ut i den franska naturen för att ha picknick. Hon är höggravid och just som de dukat upp mat och dryck på en filt känner kvinnan att ungen är på G - så de rafsar ihop sakerna och drar. Dock har de glömt bort några prylar, till exempel ett paket socker, och när et gäng svartmyror upptäcker dessa innebär det förstås fest.
Vi får även vara med när en nyckelpiga kläcks. Den lilla nyckelpigan är ute och flyger med sin familj, men kommer vilse och skadar sig. Den träffar på myrorna, som håller på att försöka frakta hem sockret till stacken. Nyckelpigan hjälper myrorna, och de behöver verkligen hjälp när ett gäng onda rödmyror attackerar och fullt krig utbryter. Här påminner filmen en hel del om Kalle Ankas snöbollskrig, som dansk TV visar varje julafton.

SMÅKRYP är en väldigt välgjord film. Det här är snyggt gjort. Men det är långt, långsamt och tradigt. Någon dialog finns här inte alls, det enda vi hör är insekternas pip och ljudeffekter - och filmmusik. Konceptet funkar kanske i korta TV-episoder, men 89 minuter är mer än jag klarar av. Det känns nästan som något slags ambientbakgrund vuxna kan sitta och meditera till.
En del inslag är skojiga, vissa detaljer är uppfinningsrika, några av krypen kan väl uppfattas som gulliga, men jag måste säga att jag har svårt att tänka mig att små barn har tålamod nog att sitta igenom det här.

Vad som var kul, var att när vi anlände till pressvisningen sa killen på biografen att de tyvärr fått fel version av filmen - det var den engelska versionen som dykt upp. Men det skulle väl inte innebära några problem, gissade han. Och han gissade rätt. Det enda som skiljer versionerna åt är förstås förtexterna på olika språk!
(Biopremiär 15/8)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar