onsdag 6 augusti 2014

Bio: Mimi & Grigris

Foton copyright (c) Folkets Bio

Nu blir det franskt här på TOPPRAFFEL! - rättare sagt: fransk-tchadiskt.

MIMI & GRIGRIS, med manus och regi av Mahamat-Saleh Haroun, var Tchads  bidrag till Oscargalan 2014 - och jag var tvungen att kolla upp hur man böjer Tchad. Jag vet inte om jag någonsin skrivit något om Tchad någon gång. Knappt ens i skolan. Det är ju ett märkligt ord att böja - blir en man från Tchad i bestämd form singular "Tjadden"?

Förra veckan hade PETTSON & FINDUS premiär. Den som tror att MIMI & GRIGRIS är en barnfilm om en flicka och hennes skojiga gris tror  fel. Detta är ett barnförbjudet drama - och jag kan väl inte påstå att filmen är min kopp te. Eller annan dryck.
Huvudrollsinnehavaren Souleymane Démé har ett förlamat ben, men det hindrar honom inte från att vilja dansa - och han är tydligen en populär dansare i sin hemby i Tchad. Det är han som spelar titelns Grigris, en 25-åring som drömmer om att bli dansare. Men så blir hans styvfar svårt sjuk. Familjen behöver pengar och Grigris ser sig tvingad att börja jobba åt lokala bensinlangare. Grigris rör sig i N'Djamenas skumma kvarter nattetid, och bland de skumma existenserna där träffar han Mimi (Anaïs Monory). Hon är allt en riktig pudding, men utstött. För att motivera filmtiteln dras Mimi och Grigris till varandra.
Det dansas en hel del i den här filmen. Souleymane Démé är en rackare på att dansa - han har en egen stil som på grund av hans handikapp är svår att imitera. Men mellan dansutbrotten tycker jag att ... Njä, det här är rätt tradigt. Tempot är långsamt, dialogen är knapp. Sitt tema till trots blir det inte mycket till thriller eller kriminaldrama av det här. En film blir inte bättre bara för att den kommer från ett land som inte är känt för sin filmproduktion.

Det är habilt gjort, det kan väl inte sägas vara dåligt. Fast det är klart, jag brukar inte gilla den här typen av film till att börja med. Målgruppen lär ta emot filmen med öppna armar. Detta är en typisk filmfestivalfilm.

Av någon anledning var bara jag och Skånska Dagbladet närvarande på pressvisningen i Malmö. Hade alla andra redan sett filmen på olika festivaler?
(Biopremiär 8/8)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar