onsdag 20 augusti 2014

Bio: Magic in the Moonlight

Foton copyright (c) Scanbox

De senaste åren har Woody Allen gjort en hel del förvisso underhållande och småkul, men lättglömda bagateller. BLUE JASMINE och MIDNATT I PARIS uppmärksammades, drog publik och Oscarnominerades - men vem kommer ihåg FÖRÄLSKAD I ROM och DU KOMMER ATT MÖTA EN LÅNG MÖRK FRÄMLING?

Årets film; MAGIC IN THE MOONLIGHT, är inte heller en film som lär bli ihågkommen av andra än de mest inbitna Woody Allen-fansen. Vilket inte hindrar den från att vara - just det - underhållande och småkul.

Colin Firth spelar Stanley, en brittisk trollkonstnär som utklädd till kines och under namnet Wei Ling Soo turnerar ute i Europa. När filmen börjar är året 1928 och han befinner sig i Berlin. Där blir han uppsökt av sin gamle kollega Howard (Simon McBurney), som behöver Stanleys hjälp.

Emma Stone är den förtjusande amerikanskan Sophie, som tillsammans med sin mor anlänt till franska Rivieran. Sophie besitter övernaturliga krafter - hon är ett medium. Howard har försökt avslöja henne, men kan omöjligt komma på hur hon går tillväga. Således tar han Stanley med sig till det fantastiskt vackra gods Sophie besöker - den pessimistiske cynikern Stanley, om någon, borde väl kunna avslöja tösen. Men icke. Efter en seans och några oförklarliga händelser börjar Stanley tvivla på sig själv. Han kan omöjligt komma på hur Sophie bär sig åt för att veta så mycket om folk. Kan det vara så att hon verkligen har de krafter hon utger sig för att ha? Och börjar månne Stanley, som har en fästmö hemma i London, att bli förälskad i Sophie? Hon ska ju dessutom gifta sig med en rik, ukulelespelande amerikan.
Miljöerna i MAGIC IN THE MOONLIGHT är verkligen magnifika. Sällan har väl Rivieran och Provence varit vackrare och mer inbjudande. Filmfotot har en gyllene lyster och lyfter vad som till större delen är filmad teater. Trots de franska miljöerna förekommer det inga fransmän, mer än en och annan butler. Här bor bara engelsmän och amerikaner, det rika, vackra folket. Det körs snygga 1920-talsbilar och det spelas struttiga stenkakor på soundtracket.
Filmen lanseras som romantisk komedi, och jodå, visst är det väl det. Om än en lite suspekt sådan. Jag gillar Colin Firth. Han har en tilltalande torrhet och humor. Och jag gillar Emma Stone, hon är rolig och söt (och bär här söta hattar). Men face facts: Colin Firth är 28 år äldre än Emma Stone! Visst, det är inte osannolikt att hon skulle falla för en stilig herre som han, men ändå. 28 år är lite att ta i - i en film som den här. Fast vad annat kan man vänta när det handlar om Woody Allen och om Stanley är hans alter ego?

Hur allting hänger ihop räknade jag ut relativt omgående och ibland går filmen lite på tomgång, framför allt är slutet onödigt utdraget. Men det går inte att komma ifrån att MAGIC IN THE MOONLIGHT är en trevlig film. En bagatell - men en trevlig sådan.(Biopremiär 22/8)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar