onsdag 20 augusti 2014

Bio: Lucy

Foton copyright (c) UIP Sweden

Jag tittar på Luc Bessons filmografi som regissör. Hmm. DEN SISTA STRIDEN från 1983. Jag minns inte om jag faktiskt sett den. SUBWAY såg jag på TV långt efter att den kom, den gillade jag. NIKITA gillade jag när den kom, för att inte tala om LÉON. Och nej, jag hade inget emot DET FEMTE ELEMENTET. Den sistnämnda kom 1997. Det är sjutton år sedan. Och karln har inte gjort en enda bra film sedan dess! Han har skrivit och producerat en del kul grejor, som TRANSPORTER-filmerna, men i övrigt har Besson mest fått ur sig mög. I synnerhet som regissör. Okej, ADÈLE AND THE SECRET OF THE MUMMY var rätt kul, men den kan ju knappast jämföras med Tardis oerhört överlägsna serie den bygger på.

Men när det gäller LUCY, hans senaste film, hyste jag vissa förhoppningar. Filmen har en tuff trailer, Scarlett Johansson i titelrollen, och den spelade in oväntat mycket pengar i USA. Fast man vet ju aldrig.

Det hela börjar synnerligen tveksamt. Lucy, den första människan, sitter vid en sjö och dricker vatten - och Scarlett Johansson agerar pretentiös berättarröst. Vi kastas miljoner år in i framtiden - närmare bestämt till nutid och Taiwan. Där träffar vi titelns Lucy och hennes konstige pojkvän. Pojkvännen tvingar Lucy att gå in på ett hotell för att överlämna en väska till gangstern mr Jang (Min-sik Choi). Det tar inte många minuter innan Lucys pojkvän skjuts ihjäl och Lucy tillfångatas av gangstrarna.


Lucy vaknar upp med ett blodigt ärr på magen. Skurkarna har opererat in en påse med en ny syntetisk drog i henne - och det visar sig att påsen läcker. Det påstås att människan bara använder 10% av sin hjärnkapacitet - den här drogen gör att Lucy för varje minut, varje sekund använder mer och mer av sin hjärnkapacitet. Hon går mot 100% och utvecklar på vägen superkrafter.

Morgan Freeman spelar en professor som är expert på just hjärnan, så Lucy far iväg till Paris för att träffa honom. Hon har Jang och hans gangstrar efter sig, och snart tvingas hon slå sig ihop med Parissnuten Pierre Del Rio (Amr Waked). Och sedan ... blir det bara dummare och dummare.

Morgan Freeman har jag inte mycket förtroende för, han har en tendens att dyka upp i rätt usla filmer. Men Scarlett Johansson? Läste hon inte manus ordentligt? Eller fick hon bara ett synopsis? På pappret låter Lucy inte så dumt. Tvärtom, det här låter riktigt intressant. Tyvärr är det alltså Luc Besson som skrivit manuset.

Det känns lite grann som om en pretentiös science fiction-nörd i högstadieåldern totat ihop det här. Det finns ingen väl genomtänkt logik i storyn, Besson verkar inte själv ha koll på saker och ting - och vad som helst kan hända. Och jag undrar varför saker händer. Ombord på flygplanet till Paris börjar Lucy plötsligt att lösas upp. Jag trodde att detta var en drömscen, men nej - det skulle visst vara "på riktigt". Dialogen är bitvis plågsamt dålig.


Jag ska inte spoila slutet, men filmen övergår från att vara en actionfilm till en synnerligen flummig flumfilm. Det känns lite grann som om John Woo regisserat 2001 - ETT RYMDÄVENTYR. Fast mycket sämre. Det fläskas på med massvis av CGI, men effekterna är märkligt vissna och plastiga.

Det låter som om jag kommer att ge filmen lägsta betyg, eller hur. Och jodå, det kliar i fingrarna. Men samtidigt ... En del av actionscenerna är rätt bra. Och vi får ju Scarlett Johansson. Så jag höjer betyget ett litet snäpp.

... Men det är med stor tvekan.

(Biopremiär 22/8)

2 kommentarer:

Jonas sa...

Låt mig först säga att jag verkligen uppskattar Toppraffel! Du recenserar otroligt många filmer och dina texter är oftast både informativa och underhållande. Men detta? Jag såg precis "Lucy" på HBO och jag skulle ge den en klar fyra av fem. Smaken är förvisso som baken, och du verkar ju inte uppskatta vad du kallar "flum".

Scarlett Johansson är i mina ögon en vacker men inte fantastisk skådis, men för denna roll är hon perfekt. Liksom Christopher Lambert i Subway och för den delen Keanu Reeves i The Matrix. Ingen av dem är jättebra skådespelare men de är suveräna i just dessa roller.

Morgan Freeman är … tja, Morgan Freeman. Med den äran.

Luc Besson har gått en lång väg sedan Subway, Det stora blå och Leon - tre sinsemellan mycket olika filmer. Men de är alla fantastiska! Lucy är återigen något helt nytt. Inte konceptet med drogen som utvidgar hjärnans kapacitet, det har använts förr (Limitless med Bradley Cooper, 2011), baserat på myten om de 10 procenten ... och ja, det är ovetenskapligt mumbo-jumbo, se länk nedan.

För den som kan lägga kraven på logik åt sidan och bara åka med är Lucy en ganska underbar tripp! Visuellt fascinerande, även om CGI används lite för mycket för min smak. Men biljakten i Paris, Lucys hantering av the bad guys och tidsresan med referensen till Michelangelos berömda målning - det är bara WOW. Besson leker med filmmediet och verkar vara på ovanligt gott humör. Om filmen eventuellt har något budskap så kan det kanske sammanfattas i fyra ord: "Use your brains, mankind!"

Definiera flum.

Tack!

Länk om "tioprocent-myten": https://www.quora.com/Does-the-C-P-H-4-molecule-really-exist-as-shown-in-the-movie-Lucy-If-so-how-does-it-work-I’ve-heard-there-is-a-drug-close-to-it-but-are-there-any-alternatives

Jonas sa...

PS - John Woo som regissör av 2001, den skulle jag vilja se! :)

Skicka en kommentar