fredag 29 augusti 2014

Bio: Flygplan 2: Räddningstjänsten

Foton copyright (c) Walt Disney Studios Motion Pictures Sweden
Mindre än ett år har gått sedan FLYGPLAN hade svensk biopremiär - och redan är uppföljaren här. FLYGPLAN var en spin-off på BILAR-filmerna och skulle ursprungligen göras direkt för DVD, men man ändrade sig och släppte ut filmen på bio. Det var en rätt kass film, betydligt sämre än BILAR - och då är väl BILAR Pixars sämsta film.
Förra gången blev det lilla besprutningsplanet Dusty mästare i flygracing. Nu är han en stjärna, men har fått problem med sin växellåda, som inte kan bytas ut eftersom den inte längre tillverkas. Han kan inte längre flyga fort och tvingas därför skaffa nytt jobb. Dusty flyttar till en stor Yellowstoneinspirerad park med stora skogar, och där blir han brandman. Och det dröjer inte länge innan katastrofen närmar sig - en stor skogsbrand blossar upp, och Dusty och hans nya vänner rycker ut i denna (enligt förtexterna) hyllning till brandkårens modiga män och kvinnor.
FLYGPLAN 2: RÄDDNINGSTJÄNSTEN, som förstås är i 3D, är väl varken bättre eller sämre än den förra filmen. Det är ungefär lika tråkigt den här gången. En del naturscenerier och flygscener är snygga, och ett fåtal detaljer är väldigt roliga - för mig som vuxen: vi får se VHS-omslaget till en film som heter HOWARD THE TRUCK, det görs parodi på förtexterna till TV-serien CHiPS, och den flygande räddningstjänsten far oväntat omkring till tonerna av "Thunderstruck" med AC/DC! Men det är väl allt som är något att ha i den här filmen.
Konceptet i BILAR och FLYGPLAN är väldigt dumt. Döda ting förmänskligas. Och jag köper det inte alls. Det här funkar inte. Det funkade inte när Stephen King gjorde praktfloppen MAXIMUM OVERDRIVE och det funkar inte nu. Bilar och flygplan kan kanske förses med ansikten, men sedan, då? De har ju inga armar och ben. Trots detta verkar de kunna utföra sysslor som kräver händer - men det får vi aldrig se. I början av filmen pratas det om en majsfestival. Majs? Vilka äter majs här? Det finns ju inga människor i filmerna. Fordonen går på bensin och olja. Vilka bor i städerna? Vi får se två campingbilar som myser vid en brasa i skogen. Är inte poängen med sådana bilar att man ska bo inuti i dem? Och hur fixade de brasan? Fordonsvarelserna i den här världen är bara klumpiga och opraktiska. Ett lyxhotell för bilar och flygplan? Det ser helt befängt ut.
... Men tydligen går det hem hos ungarna.
Det enda talande fordon jag accepterar är KITT i KNIGHTRIDER.  

(Biopremiär 29/8)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar