torsdag 17 juli 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Tom Rolf

Nu är det mer än klippt för Tom Rolf - han är till och med död, 83 år gammal.
Filmklipparen är en av de viktigaste personerna när det gäller filmskapande - något få verkar tänka på eller ens känna till. Men det är ju trots allt som så, att en film kan bli radikalt annorlunda beroende på vilken person som klipper filmen, ibland har det känts som om man sett en helt annan film när man fått ta del av en omklippt film.
En av de skickligaste filmklipparna var Tom Rolf. Och han var svensk. Ja, inte nog med det: karl var tammefan son till Ernst och Tutta Rolf! Och han blev snart styvson till regissören, dansaren och skådespelaren Jack Donohue, som Tutta gifte om sig med. Således växte Tom upp i USA.
Den första film Tom Rolf klippte var, hör och häpna, RYMDINVASION I LAPPAND som kom 1959! Därefter rullade det på med filmer som ELVIS I FULL RULLE, den brutala westernfilmen DE JAGADE (THE HUNTING PARTY), INGEN NÅT FÖR BILLY JACK, FRENCH CONNECTION NR 2, TAXI DRIVER, NEW YORK NEW YORK, HARDCORE, INKRÄKTARNA, den beryktade HEAVEN'S GATE (som alla krävde att den skulle klippas om när den kom), GHOST STORY och WARGAMES.
Rolf fick en Oscar för klippningen av RÄTTA VIRKET från 1983, han följde upp den med bland annat 9½ VECKA, SPANARNA, BLACK RAIN, JACOBS INFERNO, PELIKANFALLET, HEAT, MANNEN SOM KUNDE TALA MED HÄSTAR och WINDTALKERS. Det sista han gjorde var att klippa en TV-serie från 2009 som hette ADMIRAL.
Inte illa pinkat av en kille som började karriären med Åke Grönberg, Brita Borg och en reslig hårapa uppe i de svenska fjällen!

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar