torsdag 31 juli 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Phillip Marshak

Det finns en hel del besynnerliga och fascinerande filmer därute. Under en stor del av 1990-talet var jag på jakt efter en amerikansk porrfilm från 1978 som hette DRACULA SUCKS. Inte för att den skulle vara speciellt bra, men jag gillar ju Draculafilmer, den här P-våfflan hade rykte om sig att vara påkostad; det var trots allt en bioproduktion, och konstigast av allt: Reggie Nalder medverkade i den, tack och lov i en påklädd roll som Van Helsing. Reggie Nalder - vampyren i SALEM'S LOT, skurk i MANNEN SOM VISSTE FÖR MYCKET, grym tortyrexpert i MARK OF THE DEVIL. Hur hamnade han i en porrfilm?
En kollega till mig lokaliserade DRACULA SUCKS. Det visade sig att Maxs hade släppt den - under den märkliga titeln ERUPTION. Hur tänkte de där? Filmen var inte bra - men fascinerande.
Nu har dess regissör; Phillip Marshak, dött, 80 år gammal. 1980 regisserade han skräckfilmen CATACLYSM, som Troma släppte, en film med Cameron Mitchell i huvudrollen. Lustigt sammanträffande: den gode Mitchell dök även han upp i en påklädd roll i en porrfilm; DIXIE RAY - HOLLYWOOD STAR. Marshak regisserade även en av historierna i NIGHT TRAIN TO TERROR; en skräckfilm med tre korta episoder, varav en var en nerklippt version av en aldrig färdigställd långfilm.
Men förutom dessa två skräckisar gjorde Phillip Marshak mest porr. Han låg bakom verk som SEXPARTY I KLIPPIGA BERGEN, SPACE VIRGINS och BLUE ICE - och minsann om inte Reggie Nalder medverkar även i den sistnämnda. Var Nalder månne polare med Marshak?
Phillip Marshak slogs i Korea, hans studerade skådespeleri med Chico Marx dotter Maxine, han medverkade i några pjäser, och på 1960-talet flyttade han från New York till Los Angeles, där han jobbade som Jerry Lewis' assistent.
PHILLIP MARSHAK
1934 - 2014
R.I.P.


-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar