onsdag 2 juli 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Paul Mazursky

När jag växte upp brukade Landskrona Filmstudio inleda varje säsong med en gratisvisning av en riktig publikfilm. Jag minns att jag såg ARSENIK OCH GAMLA SPETSAR, HEJ PUSSYCAT! och SCHAKALEN på gratisvisningar. Ibland hände det att jag faktiskt köpte medlemskort. På mellanstadiet var jag och en kompis - en kompis som var betydligt mindre intresserad än jag - medlemmar i filmstudion och såg filmer vi aldrig annars skulle ha sett. SPETSKNYPPLERSKAN. FÅGELSKRÄMMAN. FELLINI ROMA. NÄRGÅNGNA BILDER. Och så såg vi EN FRI KVINNA av Paul Mazursky. Vi tyckte nästan alltid att de här filmerna var skittråkiga - herregud, vi var tolv-tretton år och gillade bara actionfilmer och komedier. Jag har inte sett om EN FRI KVINNA, som kom 1978, sedan dess, och det enda jag minns är något slags sexscen och min kompis utbrast "Ööh, han tog hon på bopparna!".
Nu har Paul Mazursky dött, 84 år gammal.
Mazursky började sin karriär framför kameran och gjorde sin skådespelardebut 1953. Han medverkade i VÄND DEM INTE RYGGEN, FÅR JAG KYSSA DIN FJÄRIL, EN STJÄRNA FÖDS, DET VÅRAS FÖR VÄRLDSHISTORIEN DEL !, TRASSEL I NATTEN, CARLITO'S WAY, och i TV-serier som THE UNTOUCHABLES, THE TWILIGHT ZONE, THE MONKEES, THE SOPRANOS och SIMMA LUGNT LARRY. Dock är det är väl mest som regissör och manusförfattare man minns honom. Mazursky regisserade sin första långfilm 1969; BOB & CAROL & TED & ALICE. På 1970-talet kom filmer som ALEX IN WONDERLAND och NEXT STOP GREENWICH VILLAGE, men för min del associerar jag nog Paul Mazursky främst med 1980-talet. Under detta decennium gjorde han filmer som EN RYSS I NEW YORK, PÅ LUFFEN I BEVERLY HILLS, BANANREPUBLIKEN och FIENDER - EN BERÄTTELSE OM KÄRLEK med Lena Olin. 1990 kom SCENER FRÅN EN GALLERIA med Woody Allen; en film jag bara sett dubbad till thailändska, och 1996 regisserade Mazursky sin sista film - FAITHFUL. Den har jag aldrig hört talas om.
Paul Mazursky Oscarnominerades fem gånger och han var en av männen som skapade The Monkees.
PAUL MAZURSKY
1930 - 2014
R.I.P.


-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar