fredag 11 juli 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Lasse Kühler

Jösses! Jag fick alldeles just nu veta att dansaren Lasse Kühler gick bort den 28:e juni, 75 år gammal, efter en längre tids sjukdom - en sjukdom som tvingade honom att operera bort ena ögat. Detta hade jag helt missat. Därför denna något försenade nekrolog.
Lasse Kühler gjorde väldigt få filmer; han var med i MUSIK OMBORD 1958 och han dök upp i SVERIGE ÅT SVENSKARNA 1980 (och vem dök väl inte upp i den filmen?), och han gjorde på 1970-talet ett jullovsmorgonprogram tillsammans med Eva Rydberg; SUPERHJÄLPARNA. Kühler krogshowade på Rydberg på 70-talet.
För vissa är Kühler kanske mest känd för sin dansskola, från vilken medlemmarna i A-Teens plockades, men för mig är Lasse Kühler självklart synonym med 47:an Löken i Ragnar Frisks två filmer från 1971 och 1972; 47:an LÖKEN och 47:an LÖKEN BLÅSER PÅ. Lasse Åberg medverkar i den senare - och han har fortfarande inte vågat se den.
Jag hyllar Lasse Kühlers minne genom att reprisera min recension av Lökenfilmerna ur Helsingborgs Dablad 2007:

47:AN LÖKEN / 47:AN LÖKEN BLÅSER PÅ
Surrealism. Sverige 1971-72
Ingen regi: Ragnar Frisk
I rollerna: Lasse Kühler, Janne "Loffe" Carlsson, Lasse Åberg
Bonus: Fullscreen, dålig bild, uselt ljud, nakenscener, mustascher

BETYG: ?!

För en massa år sedan utnämnde jag 47:an Löken-filmerna till två av de absolut konstigaste svenska filmerna någonsin. Nu kan du skaffa dem i en dubbeldiscutgåva, garanterad att få din hjärna att koka.
Filmerna är fortfarande lika konstiga. De bygger på Lennart Elworths tecknade serie, ett 91:an-plagiat som gick i Lektyr. Uppenbarligen har man inte haft något egentligt manus, utan bara filmat serierna rakt av. Filmerna består av en rad sketcher som alla har det gemensamt att de är fantastiskt, genialiskt usla. I många fall är de totalt obegripliga, till exempel slutet på den första filmen, där en kille hållande en ölback springer efter en bil. När det är begripligt är det så dumt att tapeterna skiftar färg.
I "47:an Löken blåser på" medverkar Lasse Åberg som den franske general Pain Riche. Åberg har ännu inte vågat se filmen. Däremot har han en väldig massa anekdoter om inspelningen och Åsa-Nisse-regissören Ragnar Frisk. I filmen klär Åberg ut sig till kvinna (han döljer mustachen med ett nummer av Husmodern) och badar bastu med nakna brudar. Tjejen han sitter bredvid är blivande porrstjärnan Marie Forså i sin första roll. Åberg äter även bönor och går på ett utedass som sprängs av ett bazookaskott.
Massor av kända skådespelare medverkar, ibland blir det sång och dans, ibland ser man inte vad som försiggår eftersom skärpan är kass och fotografen ointresserad. Mikrofonskuggor finns här många. Ställ till med en helkväll: bjud hem släktens vänner och visa "Sound of näverlur", "Kärlek 1-1000" och 47:an Löken-filmerna! Deras liv kommer aldrig mer att bli sig likt. 


LASSE KÜHLER
1938 - 2014
R.I.P.


0 kommentarer:

Skicka en kommentar