söndag 20 juli 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: James Garner

Häromveckan beslutade jag och en kompis oss för att se på några gamla TV-deckarfavoriter från 1970-talet. Bland annat såg vi pilotavsnittet till ROCKFORD TAR ÖVER (1974) med James Garner som Jim Rockford. Rockford var min favorit när jag var barn, han var ju den coolaste. Och så hette han Rockford.
... Och nu har James Garner dött, 86 år gammal.
James Garner. En av världens bästa människor.
Garner, som egentligen hette James Scott Bumgarner (!) slogs i Korea, för vilket han tilldelades två purpurhjärtan, och han var egentligen inte intresserad av skådespeleri. En kompis fixade så att han fick en replikfri roll i en pjäs med Henry Fonda och som regisserades av Charles Laughton, och sedan rullade igång.
1956 fick han små roller i några mindre filmer och TV-serier, och 1957 spelade han Marlon Brandos kompis i SAYONARA. 1957 var också året då han fick titelrollen i den hutlöst populära westernserien MAVERICK. Jag har aldrig sett den serien, det enda jag sett är Richard Donner nyinspelning för bio som kom 1994 - i denna spelade Mel Gibson Bret Maverick, medan Garner agerade (Spoilervarning!) dennes farsa.
Han lämnade serien efter fem år och medverkade i en massa långfilmer, dock utan att bli sådär jätteframgångsrik. Han var med i DEN STORA FLYKTEN, han var utmärkt som Wyatt Earp i SHERIFFEN I TOMBSTONE, han gjorde huvdrollen i GRAND PRIX, som han också producerade, han var lysande i AKTA'RE FÖR SHERIFFEN (SUPPORT YOUR LOCAL SHERIFF) och dess semiuppföljare SUPPORT YOUR LOCAL GUNFIGHTER, som hette LATIGO i Sverige, 1970 ändrade han stil och var stenhård i Vic Morrows spaghettiwstern A MAN CALLED SLEDGE. I VEM BLIR NÄSTA OFFER, MARLOWE? mötte han Bruce Lee, som slog sönder hans kontor i en oförglömlig scen.
1974 kom så ROCKFORD TAR ÖVER, som blev en gigantisk succé. 1977 vann James Garner en Emmy för rollen och han fortsatte att vara Rockford fram till 1980, och på 90-talet gjorde figuren comeback i en rad TV-filmer.
Under 1980-talet kunde vi avnjuta karln i filmer som VICTOR/VICTORIA, STRIDSVAGNEN, MURPHYS ROMANS, han var återigen Wyatt Earp i SUNSET, hans sågs mot Eddie Murphy i den helt bortglömda VARNING WASHINGTON, på 90-talet blev det mest TV-filmer för Garner, och på 2000-talet var han en av de rejäla bubbarna av rätta virket i Clint Eatwoods SPACE COWBOYS. Han hade det dåliga omdömet att medverka i den fruktansvärda YA-YA-FLICKORNAS GUDOMLIGA HEMLIGHETER, och han var med i snyftaren DAGBOKEN - JAG SÖKTE DIG OCH FANN MITT HÄRTA, som jag inte har sett. De senaste året har Garner mest bidragit med sin röst i diverse sammanhang, bland annat i den tecknare TV-serien DC SHOWCASE.
James Garner brukade hända att han bara spelade sig själv, och det ska vi nog vara tacksamma för. Han var en karismatisk och sympatisk kille, alltid med glimten i ögat och alltid härligt laid-back.
Som sagt: James Garner var en av världens bästa människor.
JAMES GARNER
1928 - 2014
R.I.P.

-->6 kommentarer:

ctail sa...

Jag har en blandning av väldigt tydliga och väldigt vaga minnen av en småkomisk westernserie som visades på svensk (eller möjligen dansk) tv någon gång kring 1980, och nej, det är inte ALIAS SMITH AND JONES jag talar om. Som jag minns det utspelade sig alla avsnitt i samma stad, och till stor del på saloonen i den staden, där det fanns någon sorts cancan-dansöser, och signaturmelodin var någon sorts cancan-låt. Jag har lagt ner en hel del ansträngningar på att försöka ta reda på vad det var, och min bästa hypotes är att det var YOUNG MAVERICK, en senkommen uppföljare på MAVERICK, inspelad i endast åtta avsnitt 1979. Garner var med i pilotepisoden THE NEW MAVERICK, men i övrigt är serien mystiskt frånvarande från YouTube etc. Du nämner inte detta i Garnerdödsrunan, men rimligtvis måste du minnas serien jag pratar om, några år äldre än jag och westernfan…?

Pidde Andersson sa...

Jag kan nästan ta gift på att du tänker på den här serien från 1975 och som gick på svensk TV några år senare... http://youtu.be/tnWt3vOCb6c
Note: regi Bill Bixby!

ctail sa...

Åh tack, du har löst ett mångårigt mysterium åt mig. Att det var rätt serie bekräftades av att jag mindes temamelodin rätt, sånär som på en ton. Jag hamnade nog på YOUNG MAVERICK-hypotesen för att jag mindes att en av huvudpersonerna hade samma förnamn som en av Big Jim-dockorna, men det var alltså Jeff, inte Ben. Att det var Kapten Kirk som spelade huvudrollen insåg jag inte som barn.

Pidde Andersson sa...

Jag visste att det var Kapten Kirk som medverkade, således måste Barbarkusten ha sänts efter det att SVT körda sex avsnitt av STAR TREK - vilket väl var 1978, om jag inte är ute och cyklar. Och det var Shatner jag sökte på för att hitta serien ...
Fast det gick ju inte så många andra västernserier på den tiden. Familjen Macahan och miniserier som THE SACKETTS.

ctail sa...

Och DET LILLA HUSET PÅ PRÄRIEN. Det ger mig en underlig overklighetskänsla att tänka på att Luke Macahan och Laura Ingalls senare blev ett par i verkligheten. Jag tror du har rätt att det var våren 1978 som svensk tv visade STAR TREK, men det blev faktiskt hela nio avsnitt till slut, varav jag såg de fyra sista. Märkligt att jag inte kände igen Shatner, eftersom STAR TREK omedelbart intog en mycket framträdande plats i mitt liv i och med de där fyra avsnitten.

ctail sa...

Jag har forskat lite kring sändningsperioderna för serierna nu i samband med att jag har en adventskalender med gamla tv-intron på Twitter, där dagens lucka är Dubbelspel i väst, som Barbary Coast hette på svensk tv. Star Trek visades våren 1977 och Dubbelspel i väst hösten samma år.

Skicka en kommentar