torsdag 31 juli 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Dick Smith

Dick Smith, den gamle spjuvern, har kastat in skumplasten, 92 år gammal - och lär väl ha sett ut som en av sina egna gamla skapelser, till exempel som Dustin Hoffman som väldigt gammal gubbe i LITTLE BIG MAN.
Han var ju en av världens främsta make up-experter, Dick Smith, något han även Oscarbelönades för. Han inledde sin karriär på 1940-talet och jobbade under 40-, 50- och 60-talen på en lång rad produktioner jag aldrig hört talas om, främst TV-filmer, men även biofilmer som THE ALLIGATOR PEOPLE. I slutet av 1960-talet stod han för sminket i TV-serien DARK SHADOWS och hängde med på den första långfiolmen som följde på serien; VAMPYRENS HUS.
Därefter kommer så en lång, lång rad berömda filmer i vilka Dick Smiths arbete är minnesvärt: MIDNIGHT COWBOY, ovan nämnda LITTLE BIG MAN, GUDFADERN DEL I och II, EXCORCISTEN och dess flängda uppföljare KÄTTAREN, FRUARNA I STEPFORD, TAXI DRIVER, MARATONMANNEN, den underskattade och kontroversiella ONDSKANS REDSKAP (jag vill gärna se en svensk lyx-DVD-utgåva av den!), DEER HUNTER, EXPERIMENTET, och så stod han för de kletiga effekterna i SCANNERS - men de fick vi knappt se i Sverige, eftersom censuren klippte bort dem.
Vidare har vi NIGHTHAWKS, GHOST STORY, BLODSHUNGER, SPASMS (hur hamnade han på den?), AMADEUS, STARMAN och den ohemult populära TV-serien NORD OCH SYD. På det följde POLTERGEIST III, DAD, TALES FROM THE DARKSIDE: THE MOVIE, Stephen King-serien GOLDEN YEARS, DÖDEN KLÄR HENNE, EVIGT UNG, och den sista film han jobbade på var ONDSKANS HUS, det vill säga nyinspelningen av THE HOUSE ON HAUNTED HILL.
Dick Smith tog fram- och utvecklade material för make up-effekter; skumplast, latex och så vidare. När Rick Baker - Smiths arvtagare - var 18 skickade han ett brev till Dick Smith och bifogade bilder på sina skapelser. Smith svarade omedelbart och ville träffa den unge Baker. Bakers föräldrar skjutsade grabben till Smith, där han genast fick anställning som assistent.
DICK SMITH
1922 - 2014
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar