fredag 11 juli 2014

Serier: HAGEL nr 1/2014

HAGEL nr 1/2014
Egmont Publishing

Sedan ett antal år har serietidningen Agent X9 publicerat franska seriealbum som följetonger - förminskade till serietidningsformat och, med ett fåtal undantag, i svartvitt. Något som förvisso även tidningen Fantomen gjort sedan några år tillbaka. Visst går det att läsa serierna även i det mindre formatet, men de är trots allt gjorda för att återges i färg och i det större albumformatet. Och jag personligen tycker förstås att det är trist när albumen styckas upp till följetonger.

För några år sedan, när jag pratade med några redaktörer och ansvariga utgivare på Egmont, slängde jag ur mig att de borda starta en tidning som heter Magasin X9. Fyra till sex nummer om året, stortmagasinsformat, tjockt, färg, två kompletta franska album i varje nummer - och kanske ytterligare ett halvt album för att locka folk att köpa även nästa nummer. En lysande idé tyckte jag - och det tycker jag fortfarande. Det tyckte inte Egmont. Rättare sagt: de tyckte ingenting - mer än att det inte skulle funka utan Modesty Blaise.

Nu några år senare har Egmont faktisk startat en liknande tidning: HAGEL (titeln ska skrivas versalt), med Micke Sol som redaktör.

Det råder som bekant akut brist på action- och äventyrstidningar i Sverige. Efter att Spider-Man lagts ner återstår bara Fantomen och Agent X9 - och The Walking Dead om man nu räknar den som action och äventyr, vilket inte jag gör. Men så dyker då plötsligt HAGEL upp från ingenstans. Stort magasinsformat. 100 sidor. Glättat papper - men allvarligt talat: finns det någon som verkligen gillar glättat papper? Själv blir jag otroligt irriterad när pappret reflekterar lampa eller solsken, i synnerhet när det gäller serier. Man vill ju kunna se teckningarna utan att behöva anstränga sig och vinkla tidningen!
Sons of Anarchy.
HAGEL, som kostar 69:90 och därmed inte är något man impulsköper, ska innehålla hård action i form av främst serier som antingen bygger på TV-serier och filmer, eller som har blivit TV-serie eller film. Detta första nummer öppnar med "Sons of Anarchy", som bygger på TV-serien, men vars episoder är skrivna direkt för serieversionen. Eftersom jag i stort sett aldrig tittar på TV har jag aldrig sett "Sons of Anarchy" och kan därför inte relatera till detta bikergäng - och jag vet inte om det är samma figurer som förekommer i TV-serien - men jag gissar att så är fallet. Christopher Golden har skrivit manus medan Damian Couceiro har tecknat - och det ser rätt bra ut; Couceiro har en tilltalande, lite vass tuschlinje, och färgläggningen är smakfull. Innehållsmässigt finns det dock inte så mycket att säga. Några av huvudpersonerna presenteras på den 22 sidorna, men det hinner inte hända särskilt mycket innan episoden tar slut och det är fortsättning i nästa nummer - som kommer om två och en halv månad!
2 Guns.
Därefter följer den första episoden av "2 Guns", med manus av veteranen Steven Grant och teckningar av Mateus Santolouco. I oktober förra året recenserade jag en biofilm med Mark Wahlberg och Denzel Washington baserad på "2 Guns", en rätt misslyckad film som inte fick mig att vilja läsa serien den bygge på (min recension finns HÄR). Nu bar det sig alltså inte bättre än att jag läste serien ändå. Och åtminstone det här första avsnittet är betydligt sämre än filmen! Detta är riktigt anskrämligt - och det verkar helt och hållet bero på Santolouco snarare än på Grants manus. Det är bildmässigt sett riktigt illa berättat. Santolouco tecknar förvisso rätt fult och tråkigt, men det brister på fler sätt. Ibland kan jag inte tolka vad som händer i serierutorna. Av någon anledning har tecknaren nästan helt struntat i ett rita bakgrunder - det enda vi får är kantiga figurer som interagerar med varandra. Och inte blir det bättre av att sidorna, som är avsedda för det mindre serietidningsformatet, har blåsts upp till magasinsformat. Och nej, det hinner inte hända speciellt mycket innan det hela bryts och det är fortsättning i nästa nummer.
Jeremiah Harm.
På detta får vi "Jeremiah Harm" av Keith Giffen, Alan Grant, Rael Lyra och Joe Prado. Det här är en serie jag aldrig hört talas om och tydligen är den på väg att bli långfilm gjord av finnarna som gjorde IRON SKY - en rätt vissen promo ligger på Youtube. Det här ser ut som en Heavy Metal-serie med allt vad det innebär. Det börjar i ett fängelse i framtiden från vilket några synnerligen slemma, utomjordiska banditer rymmer. Personalen ser ingen annan lösning än att släppa ut den stenhårde och mänsklige prisjägaren Jeremiah Harm som sitter inlåst även han. Skurkarna anländer till Jorden, som de tänker förgöra, och Harm far efter. 22 sidor även den här gången och nej, det hinner inte hända något innan det bryts för att fortsätta i nästa nummer.
Carthago.
Dessa tre serier kommer från det amerikanska förlaget BOOM! Studios. Tidningens fjärde och sista serie är dock fransk. "Carthago - Fortunalagunen" heter den och kommer från Les Humanoïdes Associés (men av någon anledning står det amerikanska dotterbolaget Humanoids, Inc. för copyrighten). Detta är tidningens bästa serie - med bred marginal. Christophe Bec har skrivit medan Éric Henninot och Milan Jovanović står för teckningarna. Det här är flotta, tjusiga sidor med ett bra, filmiskt driv i berättandet och en intressant story om undervattensexpeditioner, urtida jättehajar och skumma företagsledare. 27 sidor får vi här; ett halvt album.

Jag är förstås positiv till HAGEL - det finns alldeles för få serietidningar därute och framför allt alldeles för få actiontidningar. Men samtidigt är jag skeptisk. Varför just dessa serier? Körs de enbart på grund av att titlarna är kända från bio och TV? För det det finns ju många bättre - betydligt bättre - serier därute. Innehållet i HAGEL känns inte alltför genomtänkt. Visst är det möjligt att de här serierna blir bra vad det lider, när det väl kommer igång - men vem orkar vänta två och en halv månad (om man nu köpte tidningen när den kom ut) på fortsättningen? Tidningar med fortsättningsserier bör vara åtminstone månatliga.

Dessutom hade jag helst sett att de tre första serierna i tidningen publicerades i mindre format - och på vanligt, strävt papper.

... Och jag tycker alltså fortfarande att min egen tidningsidé var bättre.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar