onsdag 23 juli 2014

Bio: Sex Tape

Foton copyright (c) UIP Sweden

Amerikaner är ett lustigt folk. Här sitter de och försöker göra en vågad sexkomedi; de spikar ihop en film som hemma i USA blir Rated R för "strong sexual content, nudity, language and some drug use" - och när den går upp här i Sverige anses den som så pass tam att den förses med sjuårsgräns. Inte för att jag tycker att sjuåringar ska se den här filmen, för det tycker jag inte, men det det säger en del om Amerika, deras moral och om Cameron Diaz uttalande om att inget lämnas åt fantasin i den här filmen.

Jake Kasdan (BAD TEACHER) har regisserat SEX TAPE och manuset är författat av bland andra Jason Segel, som innehar den manliga huvudrollen. Segel är Jay, som sedan många är är gift med den framgångstika bloggerskan Annie (Diaz). De har två barn, bra karriärer, stort hem - men sexlivet har gått i stå. De brukade ha världens vildaste sexliv, men nu får de sällan till det.

Men så får Annie en lysande idé - tycker hon. De ska göra en porrfilm. Så de spelar in en sådan med Jays nya iPad. De plockar fram 1970-talsklassikern "Kärlekens nöjen" och går igenom bokens samtliga ställningar. Men istället för att sedan radera filmen, råkar Jay ladda upp den i molnet - och ovetande lägga den på ett gäng iPads som delas ut till intet ont anande. Snart får Jay ett anonymt SMS. Någon har sett filmen, vet vilka de två är, och hotar att ladda upp filmen på Youporn om han eller hon inte får $25 000.

Nu börjar en vild jakt på alla kopior av filmen, den får ju absolut inte spridas, och en rad tokiga situationer följer.
Om vi tar snusket först: nej, det här är inte speciellt vågat. Detta är ju en "stor" komedi med kända stjärnor. De många sexscenerna lämnar det mesta å fantasin. Vi får se Diaz och Segels rumpor ett flertal gånger - men det är allt. Diaz lyckas hela tiden inta poser så att bröst och skrev döljs av lämpliga objekt. Dialogen är full av "fuck" och "fucking" - men samtidigt använder de termen "vagina". Hallå? Det här är förhållandevis osexigt.

Logiken är det också lite si och så med. Filmskaparna verkar inte riktigt veta hur datorer och Internet funkar - och därför funkar inte filmens utgångspunkt. Internet framställs nästan som något stort och mystiskt som inte kan behärskas av vem som helst.
Men trots ovannämnda invändningar blir lite lite kul ändå. Åtminstone ibland. Allra roligast är Rob Lowe som Annies blivande chef - en äckligt smajlande, inställsam kille som beter sig bisarrt och som har de mest fantastiska porträtt på sig själv i sitt lyxiga hem. Jack Black listas inte i rollistan och dyker upp som Youporns ägare.

... Och snacka om fet produktplacering för Youporns del! Porrsajen tackas inte, den nämns inte ens, i eftertexterna; inte vad jag såg, men produktionen måste ha gjort någon deal med dem. Även Appleprodukter figurerar ymnet.

SEX TAPE är okej, rätt harmlös, lite småkul - men i slutändan inte mer vågad än en skandinavisk sexkomedi från 1960-talet.(Biopremiär 25/7)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar