tisdag 29 juli 2014

Bio: The Purge: Anarchy

Foton copyright (c) UIP Sweden
James DeMonacos THE PURGE hade svensk biopremiär i juli 2013 - och redan nu har vi en uppföljare på repertoaren. Jag får tillstå att det känns lite oväntat. Nej, inte att det kom en uppföljare, men att de här filmerna faktiskt går upp på bio i Sverige. Det osar lite Direkt-på-DVD om filmerna - men den första filmen blev en sleeper i USA och drog in en massa pengar; den var förhållandevis skitbillig för Universal att göra.
Jag tyckte att THE PURGE var en rätt okej och underhållande film, men jag köpte inte premissen för fem öre. i En nära framtid har man lyckats dra ner brottsstatistiken i USA riktigt, riktigt rejält - detta tack vare The Purge. Reningen. En natt om året är det fritt fram att leva jävel och mörda och avreagera sig utan rättsliga påföljder. De rika låser in sig, de festar och har trevligt, de fattiga och utsatta försöker gömma sig bäst det går på gatorna, på vilka beväpnade gäng drar fram och slaktar och har sig.
Nej, det här är nog ännu mer långsökt än handlingen i THE HUNGER GAMES. Inte ens det mest ultrahögerstyrda samhälle skulle väl komma på-, rösta igenom- och genomföra något som The Purge. Det blir lite dumt. Fast okej - tanken är intressant.
Om man tyckte att handlingen var dum i första filmen, vänta då bara på del två. Ja, jösses! Den här gången är det ännu värre. James DeMonaco står åter för manus och regi, men kända namn saknas nu helt - förra gången bidrag Ethan Hawke och Lena Headey med lite klass som skapade åtminstone en viss trovärdighet.
Titeln utlovar anarki, men sådan lyser med sin frånvaro. Huvudrollen den här gången innehas av Frank Grillo, som spelar en kille som går under namnet Sergeant. Han beväpnar sig och beger sig ut i nattens mörker som något slags Punisher, och skjuter ner våldsverkare. Vidare har vi ett ungt par på väg hem i sin bil. Bilen får motorstopp och de unga tu är riktigt illa ute, eftersom The Purge drar igång just då. Och så har vi en mår och hennes dotter som tvingas fly från sitt hem efter att inkräktare tagit sig in där.
De här fem sammanstrålar och under ledning av hårdingen Sergeant ska de försöka överleva natten - och Sergeant ska fullfölja sitt hemliga uppdrag, vad det nu är. Och nej, inte blir det lätt, inte - tvärtom blir det svårt, med alla mordgalna människor som envisas med att lägga sig i. Och plötsligt blir det HOSTEL 3 av det hela.
Jag ska inte spoila handlingen, men mot slutet av filmen går DeMonaco verkligen för långt; det blir mest fånigt, och folk; de rika som prioriterar på The Purge, beter sig löjeväckande och fäller de mest löjeväckande repliker.
Den här gången är det mer actionfilm än skräckthriller. Det skjuts och pangas rejält, och ibland blir det i princip krig mellan olika grupper. Långa scener där mynningsflammor lyser upp mörkret till öronbedövande smattrande. Speciellt spännande blir det aldrig och rollfigurerna är alldeles för anonyma för att man ska bry sig. Men jag kan inte påstå att det är tråkigt och den där Frank Grillo skulle onekligen funka bra i en ny film om The Punisher. Om någon nu vågar sig på att göra en sådan.
(Biopremiär 30/7)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar