torsdag 3 juli 2014

Bio: Draktränaren 2

Bilder copyright (c) Twentieth Century Fox
När DRAKTRÄNAREN kom 2010 gick den i en evighet på Filmstaden i Malmö - och säkert även i resten av landet. Den hängde kvar på repertoaren i flera månader. Och jag förstod inte riktigt varför. Visst lockar alla dessa stora, animerade filmer barnfamiljer - men jag tyckte inte att DRAKTRÄNAREN var något speciellt. Faktum är att jag inte kom ihåg något alls när jag bänkade mig för att se uppföljaren med den inte alltför överraskande titeln DRAKTRÄNAREN 2, återigen i regi av Dean DeBlois, men tydligen utan hjälp av Chris Sanders.
Vi är tillbaka i vikingabyn där alla lyssnar på irländsk folkmusik och DRAKTRÄNAREN 2 inleds med ett slags tävling där byns ungdomar flyger drake och kastar får på varandra - en scen som verkar inspirerad av kvaståkartävlingarna i Harry Potter-filmerna. Fast vår unge hjälte Hicke är inte med, han är ute på upptäcktsfärd med sin snälla drake Tandlös och han vänslas med tuffa bruden Astrid, som han nu fått ihop det med. Hicke och Astrid råkar hitta ett isberg i vilket det bor hundratals vilda drakar. Det dyker upp onda drakryttare - och snart uppstår stridigheter mellan de snälla vikingarna och de grymma skurkarna.
Jag läste igenom vad jag skrev om den första filmen - och vad jag tyckte då stämmer fortfarande in.
Animationstekniskt är DRAKTRÄNAREN 2 utmärkt, 3D:n fungerar riktigt bra och fyller en funktion, och figurdesignen är betydligt bättre än brukligt. Det är en pampig film med storslagna vyer och mycket action - väldigt mycket action. Däremot tycker jag inte att filmen är speciellt rolig. Den är knappt rolig alls. Dessutom har storyn en tendens att trilla över och bli ett kanske lite för vuxet drama.
Den första filmen såg jag i engelsk originalversion, men den här gången pressvisades filmen i sin svenskdubbade version, och då blir det ju per automatik alltid lite sämre och mer slätstruket. Dock slipper vi Niclas Wahlgren den här gången.
Jag hade en sexåring med mig på pressvisningen. Inte nog med att det var första gången han såg en film i 3D, det var faktiskt även första gången han var på bio. Och han var hänfört. När jag frågade vad han sätter för betyg mellan ett och fem sa han utan att tveka fem! Men han var nöjd redan när Dolby Stereo-loggan dök upp, det hade nog räckt med bara den.
Jag är lite mer återhållsam med mitt betyg.(Biopremiär: 4/7)

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar