torsdag 17 juli 2014

Bio: Apornas Planet: Uppgörelsen

Foton copyright (c) Twentieth Century Fox

Rupert Wyatts APORNAS PLANET: (R)EVOLUTION från 2011 visade sig vara en riktigt bra film, över förväntan bra. APORNAS PLANET ger man sig ju inte på hur som helst. Jag har ett väldigt starkt nostalgiskt förhållande till originalserien (1968-1973), som barn hade jag förvisso bara sett slutet på BORTOM APORNAS PLANET, men aporna och deras värld var något av det coolaste som fanns på 1970-talet, de figurerade i serietidningar och annat fränt jag kom över. Tim Burton gjorde ju en halvtaskig nyinspelning 2001 (som väl dock inte är så kass som alla hävdar) - men Wyatt fick allt till det, han!

APORNAS PLANET: (R)EVOLUTION var något slags kombination av FLYKTEN FRÅN APORNAS PLANET och ERÖVRINGEN AV APORNAS PLANET; forskare hade tagit fram en medicin moa Alzheimer, trodde det, men preparatet visade sig göra apor superintelligenta. Aporna revolterade, ett apvirus började spridas, och världen höll på att gå under.

Den här gången står Matt Reeves (CLOVERFIELD, LET ME IN) för regin, och när APORNAS PLANET: UPPGÖRELSEN börjar, är USA och San Francisco ett postapokalyptiskt landskap tio år efter händelserna i förra filmen. Aporna har flytt in i en skog där de lever i frid och fröjd under den schyssta apan Caesars (Andy Serkis) ledning. Här har de byggt en liten apstad och de har en apskola i vilken småaporna får lära sig att läsa och skriva. Men säg den fred som varar för evigt. Gary Oldman spelar en bitter herre vars familj dödats under aprevolutionen och han hatar apor över allt annat. Han och hans sammanbitna mannar vill slakta de håriga djuren. Samtidigt vill den synnerligen onda apan Koba (som är så ond att han har ett ärr över ena ögat) störta den omtyckte Caesar, ta över makten och utplåna den lilla mänsklighet som finns kvar. In i handlingen trillar de snälla människorna Malcolm (Jason Clarke) och Ellie (Keri Russell), som blir Caesars vänner - och som hamnar i livsfara på grund av den rådande situationen.

APORNAS PLANET: UPPGÖRELSEN har inte bara gått otroligt bra på bio i USA - den har även fått strålande kritik, många har tyckt att den är bättre än den förra filmen. Är det det?

Nja, det vet jag inte - om den är bättre, alltså. Men visst är det här en bra film! Filmen känns som en bearbetning av SLAGET OM APORNAS PLANET och det är mer ett mörkt actionraffel den här gången. Det känns som om större delen av filmen utspelar sig nattetid och actionscenerna är många och långa - och imponerande. Det är fullt krig mellan beväpnade apor till häst och människorna som barrikaderat sig i staden. Jag har alltid gillat actionscener som utspelar sig mot en fond av eld - som när Van Damme reser sig upp på slutet i UNIVERSAL SOLDIER. Och här får vi många sådana scener; bland annat en där Koba rider rakt mot oss samtidigt som han skjuter med två automatgevär - och hela bakgrunden står i ljusan låga.

Effekterna och scenerierna är extremt imponerande i den här filmen. Sällan har väl en postapokalyptisk stad skildrats mer ödesmättat. Aporna är förstås datoranimerade, fast skådespelare har stått modell för att rörelser och ansiktsuttryck ska funka. Det blir väldigt övertygande. Överlag är skådespelarinsatserna bättre än de brukar vara i den här typen av film - bombastisk popcornfilm för sommarlovet.

Ska jag anmärka på något är det väl att handlingen var lite intressantare förra gången, det blir lite för mycket prat om att "vi är en familj", och ofta är det svårt att se skillnad på aporna - vem dödar vem? Och som fan av de gamla, "riktiga" filmerna är det inte utan att jag saknar kläderna aporna bar i de filmerna ...

Men i övrigt imponerar filmen. Det är riktigt fet action, det är engagerande, och det är rätt coolt att det är aporna som är huvudpersonerna och hjältarna här. Det som börjar som en allegori blir intressant när det visar sig att aporna inte är bättre än människorna. Oldman fäller filmens enda "fuck".

Dessutom är 3D:n helt okej.

(Biopremiär 18/7)

2 kommentarer:

aron sa...

Det här är en av de två sämsta filmrecensionerna (båda här på toppfalafel) jag läst. Någonsin. Jag skulle länka till den andra, men är rädd för att någon skulle klicka sig vidare och bidra till din existens som filmrecensent vilken härstammar från, om jag får gissa, en desillusionerad serieläsare som i haschångorna och mellanölsruset ledsnar på de "pretentiösa" människorna som faktiskt kan något om film. Håll dig till Kalle, mvh

Pidde Andersson sa...

Du har så rätt så, lille vän.
Fast du hade gärna fått förklara varför det är en av de sämsta recensioner du läst.

Skicka en kommentar