onsdag 11 juni 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Veronica Lazar

Den rumänskfödda, främst i Italien verksamma skådespelerskan Veronica Lazar har gått bort, 75 år gammal. Laza är främst känd för sitt samarbete med Lucio Fulci och Dario Argento - hon var den obehagliga sjuksköterskan i den senares INFERNO, och hon hade en mindre roll i STENDHALS SYNDROM, men paradrollen är den som Martha i Fulcis THE BEYOND. Martha är den där synnerligen otursförföljda kvinnan som tvingas gegga runt med handen i ett badkar fyllt med äckelgegga och ur vilket den zombifierade rörmokaren Joe reser sig. Joe trycker stackars Marthas huvud mot en lång, rostig spik på väggen så att hennes ena öga trycks ut. Movie magic, som det heter!
Veronica Lazar debuterade i 1972 i Bernardo Bertoluccis SISTA TANGON I PARIS, och 1979 jobbade hon med Bertolucci igen, då i filmen MÅNEN. 1982 kunde man se henne i Michelangelo Antonionis IDENTIFIKATION AV EN KVINNA, hon spelade mot Erland Josephson och John Steiner (Steiner och Josephson i samma film!) i TV-filmen UN CASO D'INCOSCIENZA från 1984, 1990 var hon med i Damiano Damianis IL SOLE BUIO med Michael Paré och, jösses, Erland Jopephson - igen!
I Bertoluccis DEN SKYDDANDE HIMLEN från 1990 spelade Lazar en nunna och 1995 flimrade hon förbi i BORTOM MOLNEN av Antonioni och Wim Wenders. Hon jobbade för Bertolucci igen i L'ASSEDIO, som kom 1998, och i GINOSTRA från 2002 medverkade även Harvey Keitel, Andie MacDowell, Asia Argento och Harry Dean Stanton. Hennes sista film kom 2012. Den hette - och heter väl fortfarande - ME AND YOU, och för regin stod Bernardo Bertolucci.
Kanske borde jag skriva att Veronica Lazar är mest känd för sitt långa samarbete med Bernardo Bertolucci, men då skulle jag ljuga - för jag tror att det första de flesta tänker på är ovan nämnda Fulci- och Argentofilmer.
Mellan 1966 och 1986 var Veronica Lazar gift med Adolfo Celi; den slemme Largo i ÅSKBOLLEN.
VERONICA LAZAR
1938 - 2014
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar