söndag 15 juni 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Sam Kelly

Vicki Michelle, som spelade Yvette i 'ALLÅ 'ALLÅ, 'EMLIGA ARMÉN (finns det någon som säger hela den dumma svenska titeln?), lät på sin Facebooksida igår meddela att Sam Kelly har gått bort, 70 år gammal. Sam Kelly spelade tyske officeren kapten Hans Geering i de första säsongerna av just 'ALLÅ 'ALLÅ, som började att sändas 1982.
Jag kikar på Kellys filmografi, och den visar sig vara hur lång som helst - och jag får en del suddiga flashes from the past. Jag stöter nämligen på en del titlar på TV-serier som känns oerhört bekanta, men som jag inte vet om jag faktiskt har sett. Sam Kelly medverkade främst i TV-produktioner, men gjorde även en och annan film. Han debuterade 1972 i ett par TV-serier, och 1973 var han med i Pete Walkers komedi TIFFANY JONES, baserad på den tecknade serien - en så kallad strip-strip, vars hjältinna hela tiden tappade kläderna. En film gammal brittisk genre.
Kelly var med i Dick Turpin-parodin CARRY ON DICK och ytterligare en CARRY ON-film; CARRY ON BEHIND, som hette NU TAR VI ROMARNA i Sverige. 70-talsserien PORRIDGE känns väldigt bekant, men jag vet inte om den gått på svensk TV. Kanske dansk? Detsamma gäller THE TWO RONNIES med Ronnie Barker och Ronnie Corbett. 1979 kom en långfilm baserad på PORRIDGE, är det månne den jag sett?
Sedan följer en lång rad TV-framträdanden, bland annat i långköraren CORONATION STREET, och minsann om han inte 1992 mötte Michael Caine och Sean Young i Russell Mulcahys actionthriller BLUE ICE. Han var med i ett avsnitt av INDIANA JOUNES ÄVENTYR, han spelade Hitler i TV-filmen STALAG LUFT, och syntes i ETT FALL FÖR FROST. Vidare medverkade han i Mike Leighs TOPSY-TURVY, LÄKARNA PÅ LANDET, MORDEN I MIDSOMER, JÄMNA PLÅGOR och han gjorde sin sista roll 2013 i ett avsnitt av AGATHA CHRISTIE'S POIROT.
Enligt IMDb fick ha 80 pund (!) för rollen i NU TAR VI ROMARNA.
SAM KELLY
1943 - 2014
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar