tisdag 10 juni 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Rik Mayall

Det var ju märkligt. Nu har det hänt igen. En person jag nyligen pratade om gick och nog nästan samtidigt. Gångna helg diskuterade jag HEMMA VÄRST - det vill säga den brittiska TV-serien THE YOUNG ONES (1982-1984) med en kille som nyligen sett om avsnitten. Och nu har Rik Mayall, som spelade anarkisten Rick, dött, endast 56 år gammal - i skrivande stund har orsak inte avslöjats.
HEMMA VÄRST var en serie alla kollade på och som alla gillade när den sändes på svensk TV. Åtminstone om man ville vara lite coolare än andra - och det ville man ju. Fast jag har bara flyktiga minnen av serien, och de jag främst tänker på är det faktum att punkaren Vyvyan hade en ring i näsan, vilket är skrattretande, och idag har denna löjeväckande utsmyckning blivit mode. Folk är inte kloka!
Jag kikar på Rik Mayalls filmografi och konstaterar att den inte bara är längre än jag trodde, jag noterar även att han i början av karriären medverkade i filmer som NÅLENS ÖGA och EN AMERIKANSK VARULV I LONDON (båda 1981). 1982 syntes han i den då omtalade men idag nästan helt bortglömda TV-serien WHOOPS APOCALYPS, som tydligen hette HOPPLA VI DÖR på svensk TV. Han var ju med i SVARTE ORMEN också, och då i två roller; han var Mad Gerald, men framförallt kåtbocken Lord Flashheart - han som stretade omkring och utbrast "Woof! Woof!".
Mayall medverkade i EAT THE RICH och de rätt utskällda DROP DEAD FRED och CARRY ON COLUMBUS, och 1987-1992 sågs han som Alan B'Stard i PARLAMENTETS SVARTA FÅR. På 90-talet kom komediserien BOTTOM, som jag hade glömt bort; jag gillade aldrig den, och därefter följde en lång, lång rad TV-serier och filmer jag aldrig hört talas om.
2001 var han med i komedin KEVIN OF THE NORTH med Skeet Ulrich och Leslie Nielsen - och den är värd att lägga på minnet, eftersom dess associate producer var ... Wait for it ... Mats-Helge Olsson!
VALIANT OCH DE FJÄDERLÄTTA HJÄLTARNA, SVAMPBOB FYRKANT, AGATHA CHRISTIE'S MARPLE och MORDEN I MIDSOMER är några av de filmer och serier vi kunnat se - eller enbart höra - honom i de senaste åren.
1998 låg Rik Mayall i koma i flera dagar efter att ha skadats i en motorcykelolycka. Då reste han sig igen - men det lär han inte göra den här gången, eftersom han nu medverkar i det stora sketchprogrammet ovan molnen.
RIK MAYALL
1958 - 2014
R.I.P.

-->0 kommentarer:

Skicka en kommentar