onsdag 25 juni 2014

TOPPRAFFEL! sörjer: Eli Wallach

Tuco är död!

Visst trodde vi att han skulle leva för evigt, den gode Eli Wallach, men nu har han kastat in sin mexikanarhatt och begett sig till den stora cantinan ovan molnen. 98 år hann han bli - och han var verksam in i det sista. Jag ser här att hans sista film, en kortfilm som heter THE TRAIN, är i postproduktion just nu, och bara häromåret; 2010, var hnan med i WALL STREET: MONEY NEVER SLEEPS.

Eli Wallach var en av USA:s mest aktade karaktärsskådespelare, född i Brooklyn och utbildad i Texas. Han debuterade 1945 på Broadway och blev en av de första som ägnade sig åt "the method". Han tillhörde kretsen kring folk som Tennessee Williams och Elia Kazan.

Ess i topp

1951 började Wallach att dyka upp i olika TV-serier och 1956 långfilmsdebuterade han i BABY DOLL, i regi av Kazan och med manus av Williams. En enorm mängd roller i TV-serier och långfilmer följde. Vi kunde se honom i 7 VÅGADE LIVET, DE MISSANPASSADE, SÅ VANNS VILDA VÄSTERN, och han spelade mr Freeze i LÄDERLAPPEN på TV!

1966 for han till Europa och gjorde sin mest välkända roll - den som banditen Tuco; den fule, i Sergio Leones DEN GODE, DEN ONDE, DEN FULE. Det blev fler spaghettiwesterns för Wallach och vi kunde se honom mot Terence Hill och Bud Spencer i ESS I TOPP, och mot Giuliano Gemma och Tomas Milian i DEN FEGE, DEN TRÖTTE OCH DEN SLUGE.

Ondskans redskap

Vidare har vi filmer som MACKENNAS GULD, den underskattade skräckfilmen ONDSKANS REDSKAP (det vill säga THE SENTINEL), DJUPET, Steve McQueens sista film MÄNNISKOJÄGAREN, HÅRDA GRABBAR, GUDFADERN DEL III, MYSTIC RIVER, THE HOLIDAY och THE GHOST WRITER från 2010; i denna spelade han "Old man". Några TV-serier vi såg Wallach i är KOJAK, TALES OF THE UNEXPECTED, ALFRED HITCHCOCK PRESENTS, LAGENS ÄNGLAR och I LAGENS NAMN.

Gudfadern del III

I sina sista filmer såg Eli Wallach mer än lovligt skröplig ut, men en gång i tiden var han en intensiv och kraftfull skådis. Faktum är att jag ibland irriterade mig lite på honom - han hade nämligen en tendens att spela över. Å andra sidan ska en rollfigur som Tuco spelas på detta sätt.

ELI WALLACH

1915 - 2014

R.I.P.0 kommentarer:

Skicka en kommentar