onsdag 11 juni 2014

Bio: Tracks

Foton copyright (c) NonStop Entertainment

Det finns tråkiga filmer och tråkiga filmer. Det finns filmer som är inspirerat tråkiga; som är så tråkiga att de blir fascinerande - som TURINHÄSTEN. Och så finns det filmer som bara är skittråkiga som fan. Som TRACKS - en riktig ökenfilm (och alls ingen dramadokumentär om det gamla P3-programmet, om du nu trodde det).

John Currans TRACKS, som har fått märkligt god kritik utomlands, bygger på australiskan Robyn Davidsons bok om sin strapatsfyllda vandring över en australisk öken 1977 - en tripp hon gjorde med endast några kameler som sällskap. Fast där ljuger jag - och filmens översättare. Det är dromedarer, men "camel" (dromedar) översätts genomgående med "kamel".

Mia Wasikowska, passande nog australiska även hon, spelar den unga Robyn, som berättar att hon alltid fascinerats av öknen. Hon anländer ensam till en liten håla, där hon arbetar gratis åt en tyrannisk dromedaruppfödare mot att hon ska lära sig att sköta dessa djuren, samt få en eller ett par när hon slutar. Fast det blir inte så mycket med det, så besviken hamnar hon hos några andra, vänligare gubbar, innan hon slutligen beger sig ut i öknen.

... Och sedan händer inte så mycket mer.
Jo, det dyker upp några människor lite då och då, bland annat en amerikansk fotograf (Adam Driver, som ska spela skurken i nya STAR WARS-filmen) som tar bilder som National Geographic publicerade och som visas under eftertexterna. Ibland tvingas Robyn skjuta en dromedar eller två. Hon är nära att ge upp. Hon tänker på sin barndom och vi får veta att hon har issues, men riktigt vad som fattas henne och vad som hände i hennes barndom får vi aldrig veta.

Hon går och går och går i öknen, och det är sandyner efter sanddyner - och det är mördande tråkigt. Och när man tror att det inte kan bli tråkigare, får vi långa scener som spelas upp i omotiverad slowmotion! Och allt detta ackompanjeras av flummig new age-musik.
Det är kanske tänkt att filmen ska tilltala folk som gillar, öh, berättelser om att finna sig själv och om den ensamma människan som sammanbitet övervinner alla hinder. Men TRACKS lär väl mest tilltala folk med sömnproblem.

Dock är det här inte tillräckligt dåligt gjort och illa spelat nog för att jag ska totalsåga filmen. Men tråkig film är som bekant alltid sämre än dålig film!
(Biopremiär 13/6)

0 kommentarer:

Skicka en kommentar